Nova studija
0

Muškarci koji su bili pretili kao tinejdžeri imaju više rizika da obole od raka jetre

Klix.ba
Nova studija koju su uradili stručnjaci s Univerziteta Karolinska pokazala je kako muškarci koji su kao tinejdžeri bili pretili imaju visok rizik da obole od raka jetre tokom života. Osim toga, imaju i veći rizik da obole od bolesti jetre koje mogu biti pogubne.

Stručnjaci su analizirali podatke 1,2 miliona Šveđana koji su bili regrutovani za služenje vojnog roka između 1969. i 1996. godine. Njihovi podaci povezani su s podacima iz zdravstvenih kartona kako bi se utvrdilo da li su imali bolesti jetre. Utvrđeno je da su osobe koje su u periodu između 17. i 19. godine imale visok BMI imale probleme s jetrom u kasnijim godinama. Zabilježen je 5.281 slučaj bolesti jetre, a 251 osoba je imala rak jetre.

Dr. Hannes Hagstrom koji je vodio istraživanje kazao je kako su ovi muškarci imali 50 posto veći rizik da dobiju bolesti jetre u kasnijim godinama. Također, među njima su i oni koji su imali dijabetes tip 2.

"Bolesti jetre razvile su se kod muškaraca koji su imali dijabetes, a koji je nastao kao posljedica visokog BMI", rekli su autori studije.

Istakli su kako muškarci moraju voditi računa o svojoj tjelesnoj težini upravo zbog ovog rizika.

"Trebalo bi raditi na prevenciji i intervenciji još u ranim godinama kako bi se smanjila pretilost i samim tim smanjio rizik od obolijevanja", kazali su.

Prema podacima UN-a, najveći broj pretilih ljudi, kada je riječ o Evropi, živi u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.