Zdravlje
254

Muškarci koji puše "travu" češće od jednom sedmično imaju 29 posto manje spermatozoida

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pušenje marihuane češće od jednom sedmično smanjuje broj spermatozoida za jednu trećinu, a ukoliko tome dodate i konzumiranje kokaina i ekstazija, broj spermatozoida će biti smanjen za dodatnih 50 posto.

Pušenje marihuane češće od jednom sedmično može drastično utjecati na plodnost kod muškaraca, smanjujući broj spermatozoida za jednu trećinu, pokazalo je najnovije dansko istraživanje.

Muškarci koji puše marihuanu češće od jednom sedmično imaju u prosjeku 29 posto manje spermatozoida.

Ukoliko se pak marihuana kombinuje sa "težim" drogama poput kokaina ili ekstazija, rizik za neplodnost se povećava za čak 55 posto.

Još uvijek nije potpuno jasno na koji način marihuana smanjuje broj spermatozoida, no pretpostavlja se da je to povezano sa THC-om, psihoaktivnim sastojkom marihuane koji djeluje na određene receptore u testisima.

Istraživači su analizirali grupu od 1.215 mladih Danaca dobi između 18 i 28 godina. Istraživanje je trajalo od 2008. do 2012. godine, a muškarci su redovno morali davati uzorak krvi i sjemena, kao i prolaziti kroz detaljna fizička ispitivanja.

Također, morali su odgovarati na pitanja o tome u kolikoj mjeri i koliko često koriste marihuanu i ostale "rekreativne" droge poput amfetamina, ekstazija i kokaina.

Muškarci koji su priznali kako su redovno pušili marihuanu, češće su bili i konzumenti cigareta, alkohola i kofeina. Muškarci koji su češće pušili marihuanu su vodili generalno nezdraviji način života kada su u pitanju nikotin, alkohol i nezdrava prehrana, što je direktno utjecalo na kvalitet sjemena i nivo hormona.

"Naša saznanja su od javnog interesa budući da pokazuju u kolikoj mjeri marihuana utječe na loš kvalitet sjemena", kazala je voditeljica studije Tina Kold Jensen sa univerziteta u Kopenhagenu.

Ova je studija objavljena u američkom žurnalu epidemiologije, a dr. Michael Eisenberg s medicinskog fakulteta u Stanfordu je komentarisao:

"Važno je napomenuti kako se pušači marihuane dosta razlikuju od onih koji ne konzumiraju ovu vrstu droge. Ova je studija samo jedna od onih koje nam govore u kolikoj mjeri i na koji način".