{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci češće obolijevaju od dijabetesa dva nego žene

S
3.10.2011. u 18:12
0
3
Muškarci češće obolijevaju od dijabetesa dva nego žene
0
Muškarci češće obolijevaju od dijabetesa dva nego žene
Naučnici su otkrili zašto muškarci češće obolijevaju od dijabetesa tipa dva, nego žene. Kažu da su muškarci biološki više osjetljivi.
Kako bi se kod muškaraca razvio ovaj tip dijabetesa dovoljno je da dobiju manje na težini nego žene, pokazali su rezultati istraživanja.

Tim naučnika sa Univerziteta u Glasgowu tvrdi da se kod muškaraca ovaj tip bolesti razvije na mnogo manjem indeksu tjelesne mase (BMI) u odnosu na žene. Vjeruje se da je za to kriva raspodjela masnog tkiva, jer se ono kod muškaraca nakuplja oko jetre i struka.

S druge strane žene imaju veće količine potkožnog masnog tkiva, i to na bedrima i bokovima. To praktično znači da žene, da bi oboljele od dijabetesa tipa dva, moraju akumulirati mnogo više masnog tkiva od muškaraca, prenosi časopis "Diabetologia".

"Prethodna istraživanja su pokazala da srednjovječni muškarci imaju veći rizik za razvoj dijabetesa od žena. Zbog toga moraju paziti da ne dobiju puno na kilaži, odnosno da to bude puno manje nego kod žena", kaže profesor Naveed Sattar, sa Instituta za kardiovaskularne i medicinske nauke.

Da bi dokazali ovakvu tvrdnju istraživači su analizirali nalaze 51.920 muškaraca i 43.137 žena koji boluju od dijabetesa, uzimajući u obzir i njihovu tjelesnu težinu.

Pokazalo se da su žene oboljele pri BMI-u 33,69, a muškarci pri BMI 31,83.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: