{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mrkva ne donosi oko sokolovo, čokolada ne uzrokuje akne

S
26.7.2010. u 22:45
0
5
Mrkva ne donosi oko sokolovo, čokolada ne uzrokuje akne
0
Mrkva ne donosi oko sokolovo, čokolada ne uzrokuje akne
Možda ste nekada mislili da ćete biti snažni kao Popaj samo ako uspijete prežvakati sav taj špinat, ili ćete napokon skinuti dioptrijske naočale i čekati da progledate jer ste se najeli mrkve. Donosimo vam najčešće zablude o hrani o kojima govore stručnjaci za CNN, a koje se obično prenose s koljena na koljeno.
Jedenje mrkve vam neće omogućiti da vidite u mraku

Za vrijeme Drugog svjetskog rata britanski obavještajci nisu željeli da Njemačka sazna za njihovu tajnu radarsku tehnologiju koja je pomagala njihovim vojnicima da gađaju i ruše neprijateljske avione. Država je počela podmetati vijesti u novinama o pilotu koji je, zbog svoje ljubavi prema vitaminu A i mrkvi koja sadrži betakaroten, vrlo uspješno počeo rušiti neprijateljske avione u mrklom mraku.

Mrkva zaista jeste odlična za zdravlje vaših očiju, ali zbog nje nećete vidjeti poput sokola.

Jedenje previše mrkve može promijeniti boju vaše kože u narandžasto (ili barem u prigušenu žuto-narandžastu boju).

Mrkve su bogate betakarotenom, visokopigmentiranim sredstvom. Velika količina karotena u krvotoku može vam se nakupiti ispod kože te uzrokovati žuto-narandžastu diskoloraciju (najvidljiviju na dlanovima i tabanima). Da biste se riješili neškodljive narandžaste boje, samo nekoliko dana nemojte jesti narandžasto povrće.

Ljuta, začinjena hrana će vas rashladiti na visokim temperaturama

Ljuta hrana blago povećava temperaturu vašeg tijela, što vas tjera na znojenje. Ovo će pomoći vašem tijelu da se ohladi.

Špinat vas čini jačim, ali ne toliko jakim

Špinat je odabran kao izvor Popajeve moći zbog njemačke studije koja je greškom ovom povrću pripisala deset puta veći postotak željeza nego što ga ono zaista ima. Kada je 1937. greška ispravljena, Popaj se prikazivao godinama i bilo je prekasno da se promijeni mišljenje o njegovim vrijednostima.

Čokolada ne uzrokuje akne

Da čokolada uzrokuje akne prvi put je rečeno u knjizi o dermatologiji iz 1950, zbog toga što je čokolada bogata masnoćama, te da će korištenje čokolade uticati na žlijezde.

Ne postoje studije koje su dokazale povezanost između čokolade i akni, naprotiv, u Američkom časopisu za kliničku ishranu nedavno je pisalo da antioksidansi sadržani u tamnoj čokoladi mogu pomoći u regulisanju proizvodnje sebuma, te tako pomoći u nestajanju akni.

Žvakaća ne ostaje u vašem stomaku sedam godina

Istina je da žvaku ne možete provariti ali ona svejedno prolazi kroz probavni sistem vašeg tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: