Acibadem klinika
10

MRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate

MRIdian tehnologija
MRIdian tehnologija
Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju u Turskoj u kojoj se koriste najsuvremenije zdravstvene tehnologije na svijetu i u kojoj se primjenom najnovijih strategija i rješenja otklanjaju sva ograničenja u liječenju raka.

Rak prostate najčešće je dijagnosticirani tip urološkog raka. To je najčešći oblik raka organa kod muškaraca, posebno nakon 50. godine. Dugi niz godina, radikalna prostatektomija, kao operacija uklanjanja prostate i sjemenskih vezikula, predstavljala je zlatni standard u liječenju pacijenata oboljelih od raka prostate.

Međutim, posljednjih 15 godina radioterapija također postaje važan način liječenja lokaliziranog raka prostate. Naknadna poboljšanja u tehnici zračenja doprinijela su postizanju uspješnih rezultata kod pacijenata oboljelih od raka prostate. Danas, MRI-vođena radioterapija predstavlja jedan od najmodernijih onkoloških modaliteta za liječenje raka prostate. Ova tehnologija se skraćeno naziva MRIdian. Umjesto CT-a, MRI se koristi za skeniranje tumora i okolnih zdravih tkiva. MRI osigurava bolji prikaz mekih tkiva i povećava preciznost u ciljanju tumora. Također pomaže u praćenju tumora u stvarnom vremenu i omogućava primjenu terapije u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Time se otvara mogućnost povećanja doze i postizanja boljih rezultata bez izazivanja prekomjerne toksičnosti i nuspojava. Sve to rezultira nižom incidencijom crijevnih, urinarnih i erektilnih nuspojava. To čini MRI-vođenu radioterapiju posebnom jer je učinkovitija u usporedbi s drugim tehnologijama za liječenje raka.

Potraga za pravom terapijom

Levan je umirovljeni bankar iz Gruzije kojem je dijagnosticiran lokalizirani rak prostate kada je imao 66 godina. Urolog mu je predložio operaciju poznatiju pod nazivom radikalna prostatektomija. Međutim, Levan je, zabrinut i nesiguran u vezi s ishodom operacije, zatražio mišljenje drugog urologa u nadi da će dobiti dodatne mogućnosti liječenja. Njegovo istraživanje dovelo ga je do informacija o liječenju raka prostate radioterapijom. Upoznao je onkologa koji mu je predstavio sve informacije o terapiji kao i stopama uspješnosti koje su bile slične onima kod operacije.

Nakon što je neko vrijeme proučavao stope uspješnosti radioterapije u liječenju raka prostate, usmjerio je svoju pažnju na daljnje istraživanje. Na kraju, Levan je saznao za MRIdian, potpuno drugačiji, jedinstveni radioterapijski uređaj. U liječenju zračenjem, sva mjesta u njegovom rodnom mjestu koristila su CT snimke za vođenje tretmana, ali Levan je saznao da izvan mjesta gdje je živio postoje i klinike koje koriste MR za vođenje tretmana. Osim uspješnosti, ova metoda osigurava preciznije zračenje i time manja oštećenja okolnih zdravih tkiva i organa. "U tom trenutku, imao sam osjećaj kao da sam otkrio točak", kaže Levan. Krenuo je u potragu za zdravstvenim centrom koji ima jedan od ovih sustava, ali se ispostavilo da u svijetu postoji samo nekoliko centara koji posjeduju ovakvu tehnologiju. Na kraju, sve što je tražio pronašao je u bolnici Acıbadem u Turskoj.

Putovanje u Acıbadem

Pretražujući dostupne informacije o Acıbadem bolnici, Levan je saznao da postoji informacijski ured u Batumiju. Odmah je posjetio ured i podijelio svoje medicinske dokumente s osobljem ureda. Iz ureda su mu već sljedećeg dana poslali plan liječenja koji uključuje 5 sesija radioterapije, a taj plan je razvio Prof. Enis Özyar, poznati radijacijski onkolog. Iz informacijskog ureda pristigao je i profesorov životopis uz plan liječenja. Enis Özyar i njegov tim imaju bogato iskustvo i akademski rad zasnovan na MRIdian radioterapiji. U posljednje četiri godine, kroz Odjel za radijacijsku onkologiju bolnice Acıbadem prošlo je više od 1000 pacijenata liječenih MRIdian tehnologijom. To znači da je Acibademov centar jedan od najiskusnijih na svijetu.

Levan je shvatio da je najbolja odluka otići u Acıbadem. Tako je započeo svoje liječenje u bolnici Acıbadem. Kada je Levan stigao u Acıbadem bolnicu, upoznao se s profesorom Enisom Özyarom i prošao kroz 5 sesija radioterapije, i na kraju liječenja se riješio svog tumora. "Shvatio sam da sam mogao primiti radioterapiju u svom rodnom mjestu, ali sam odlučio doći u bolnicu Acıbadem u Turskoj zbog stručnosti tima i najsuvremenije tehnologije. Shvatio sam da je to bila stopostotno ispravna odluka. Nisam imao nuspojava za vrijeme niti nakon liječenja. Sada sam već više od godinu dana zdrav čovjek, što je divno. Osjećam se jako sretnim što sam pronašao pravog ljekara, pravu bolnicu i pravu tehnologiju. Zahvalan sam svim ljekarima, medicinskim sestrama i osoblju bolnice Acıbadem. Danas se osjećam potpuno dobro," kaže Levan.

Acıbadem je jedan od rijetkih onkoloških centara koji koristi moć MRIdian tehnologije u liječenju raka prostate.

Za više informacija posjetite stranicu acibadem.ba ili ih kontaktirajte putem maila [email protected].