čest simptom
649

Mr.med.Sci. Dr. Mahira Durić, specijalista ginekologije i akušerstva: Žgaravica u trudnoći

Mr.med.Sci. Dr.Mahira Durić, specijalista ginekologije i akušerstva
Mr.med.Sci. Dr.Mahira Durić, specijalista ginekologije i akušerstva
Trudnoća ili "drugo stanje" dovodi do niza promjena u tijelu žene. Vrlo često je praćena žgaravicom i mučninom koja je poznata kao "jutarnja mučnina".

Žgaravica je osjećaj žarenja u gornjem dijelu probavne cijevi, uključujući i grlo. Žgaravica predstavlja vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje "žarenje i bol" u prsištu.

Simptomi žgaravice u trudnoći se javljalju u vidu:

  • Žarenja i bola u prsima koji se pojavljuju nakon obroka, a ponekad i po noći
  • Žarenje u grlu i osjećaja kiselosti u ustima
  • Boli koja se pojačava kod saginjanja i ležanja
  • Osjećaja nadutosti i punoće
  • Mučnine i nagona na povraćanje

Javljaju se obično odmah nakon obroka ili u ležećem položaju i mogu da završe za nekoliko minuta, ali mogu da potraju i satima, što predstavlja jako neugodan osjećaj.

Smatra se da čak do 50% žena pati od žgaravice u trudnoći i većina žena svoju prvu žgaravicu osjeti baš u trudnoći. Žgaravica u trudnoći je uzrokovana kako hormonalnim tako i fizičkim promjenama u tijelu žene.

U trudnoći se, između ostalih, proizvodi i hormon progesteron čija je uloga da relaksira mišiće uterusa da bi plod mogao rasti, ali isti progesteron utiče i na donje ušće (sfinkter/mišić) jednjaka koje također relaksira i koje u tom slučaju više nije čvrsto pa želučana kiselina može prodrijeti u jednjak i prouzročiti žgaravicu.

U kasnijoj fazi trudnoće rastuća beba ispunjava sve više prostora u abdomenu i gura želučanu kiselinu kroz tako relaksirano ušće u jednjak. Većina trudnica se bori sa problemima žgaravice u nekom periodu trudnoće posebno u prvom i posljednjem trimestru trudnoće.

Pod uticajem hormona estrogena i progesterona dolazi i do povećanja kiselosti želučanog sadržaja zbog čega se javlja tzv. osjećaj žarenja.

Simptomi žgaravice mogu trajati sve do poroda, a nakon poroda se nivo estrogena i progesterona vraćaju na svoje uobičajene vrijednosti kada i simptomi žgaravice obično prestaju.

Kako izbjeći žgaravicu za vrijeme trudnoće

Kako biste izbjegli probleme sa žgaravicom ili ih barem umanjili potrebno je promijeniti navike te iz prehrane izbaciti određene artikle kao što su kafa, cigarete, citrusi, kiseli napici, začinjena hrana, paradajz, kiselo voće i povrće, čokolade. Preporuka ljekara za trudnice jeste da se uzimaju češći manji obroci, i izbjegavanje prejedanja kako ne bi došlo do opterećenja želuca uzrokovano hranom.

Poželjno je izbjegavanje konzumacije hrane i pića neposredno pred spavanje i spavanje na boku ili na visokom uzglavlju.

Ako vam ne pomaže prilagođavanje prehrambenih navika i još uvijek imate svakodnevne probleme sa žgaravicom ljekari preporučuju i Redufllux® tablete za žvakanje.

Redufllux® tablete, sa okusom mente, predstavljaju novu generaciju lijekova (tzv.alginati) koji se mogu kupiti bez ljekarskog recepta. Alginati su tvari prirodnog porijekla izolovani iz smeđih algi koje žive u sjevernim morima. Redufllux® tablete za žvakanje djeluju brzo i zaustavljaju simptome žgaravice za par minuta i pružaju olakšanje i do 4 sata.

Djelovanje Redufllux®-a se manifestuje u stvaranju zaštitne prepreke na površini želučanog sadržaja čime se onemogućava vraćanje kiseline u jednjak te se simptomi žgaravice povlače. Redufllux® je klinički dokazan i siguran za upotrebu od prvog dana trudnoće i za vrijeme dojenja te za sve druge osobe starije od 12 godina.

Uz Redufllux® trudnica može uživati u svakom obroku bez straha od žgaravice.

Potražite svoj Redufllux® u najbližoj apoteci.