Zdravlje
1

Može li kompjuter "liječiti" srce

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dječija bolnica Great Ormond Street u Londonu poznata je po liječenju velikog broja djece koja imaju komplicirane urođene srčane mane, kao i probleme sa pumpanjem krvi još pri rođenju.

Hiljade djece prođe godišnje kroz ovu bolnicu koja je sada odlučila osavremeniti tehnologiju i koristiti nove eksperimentalne uređaje i druge tretmane potpomognute računarskim programima kako bi spasili nevine živote. Novi oblik terapije koji se u ovoj bolnici primjenjuje već nekoliko godina pružio je djeci puno efikasnije liječenje.

Ljekari uposleni u bolnici ističu kako su prije nekoliko godina počeli djeci ugrađivati cijev u venu na nozi, putem koje su rješavali probleme sa srčanim zaliscima. Tako su izbjegavali operacije na plućima, što je dovelo do toga da se djeca oporave za nekoliko dana umjesto za šest sedmica.

Na ovaj način djeca već za nekoliko dana uvide da im više nije problem popeti se, naprimjer, na treći sprat u zgradi, dok su ranije imali itekakvih problema sa tim, pišu agencije. Program je pokrenut prije više od 10 godina i dosad nijedan pacijent nije preminuo od ovog postupka, međutim problem je u tome što ne ispunjavaju sva djeca uvjete za ovaj nehirurški zahvat.

Stoga stručnjaci rade na dizajniranju uređaja koji bi odgovarao potrebama većeg broja pacijenata. To podrazumijeva testiranje računarskih programa koji bi pridonijeli nečemu što bi bilo dobro za pacijente i prije samog postupka liječenja.

Planirano je da se doslovno "isprinta" kopija fizičkog oblika iz računarskog modela, kako bi ljekar mogao i fizički planirati operaciju za svakog pacijenta pojedinačno. Podaci o stanju pacijenta na ovaj način će biti dijeljeni između nekoliko klinika u svijetu, čime će se omogućiti da tim ljekara razmatra koje metode je potrebno uključiti tokom liječenja.

Ovo će označiti novu eru prediktivne medicine, u kojoj će mogućnosti liječenja za svaki slučaj biti modelirane u virtualnom okruženju.