Fenomenalno otkriće
0

Moći ćete mršati jedući čokolade i kolače

Sarajevo-x.com
Zvuči previše dobro da bi bila istina - u budućnosti bi kolači i čokolada trebali pomoći pretilim osobama da izgube višak kilograma.

Ipak, proizvođači hrane tvrde da su otkrili sastojak u feferonima koji bi mogao biti dodan u svaki slatkiš i tako ideju s početka priče pretočiti u stvarnost.

Ovaj 'čudesni' ekstrakt poznat kao dihidrokapsiat (DCT) ubrzava metabolizam te pomaže u trošenju kalorija. Već je dodavan u tablete za mršavljenje koje su prodavane u Japanu i SAD-u, no sad bi se mogao koristiti i kao dodatak prehrani, što je fantastično.

Sastojak, koji je inače neukusan, jedan je od nekoliko hemijskih spojeva poznatih kao kapsinoidi koji se mogu naći u određenim vrstama feferona. Naravno, tu su činjenicu odmah iskoristili Japanci koji već kuju planove da ovaj sastojak iz feferona dodaju u čokolade i druge slatkiše. Preliminarna istraživanja su već pokazala da to neće štetiti zdravlju, a sad je, što se tiče Evrope, na Evropskoj komisiji da odluči hoće li dozvoliti prodaju ovih proizvoda. Bude li odluka pozitivna, proizvodi s DCT-om ubrzo bi se mogli naći na policama u supermarketima.

Pojedini stručnjaci, međutim, navode kako će učinci biti minimalni, odnosno da mršavljenje neće ići baš tako kako se misli, na osnovu uzimanja ovih proizvoda. Čak i iz japanskog proizvođača hrane, Ajinomota, navode kako će za gubljenje viška kalorija uz konzumiranje njihove hrane s DCT-om biti potrebno voditi zdrav život i paziti na prehranu, piše Daily Mail.