Istraživanje u Skandinaviji
0

Mobiteli ne izazivaju tumor na mozgu

Sarajevo-x.com
Velika studija, koja je 30 godina provođena u Skandinaviji o skoro svemu, pokazala je, između ostalog, da ne postoji veza između korištenja mobitela i tumora na mozgu. Iako su mobilni telefoni ušli u upotrebu tokom '90-tih godina, tumori na mozgu nakon toga nisu postali učestaliji, objavljeni su rezultati u listu Nacionalnog instituta za rak.

Neke aktivističke grupe i nekoliko istraživača pokazalo je zabrinutost zbog veze korištenja mobitela i nekoliko vrsta tumora, uključujući rak na mozgu, iako istraživanja nisu uspjela pronaći vezu između tih pojava.

"Nismo pronašli jasne promjene u pojavljivanju tumora u periodu od 1998. do 2003. godine u bilo kojoj podgrupi", izjavila je Isabelle Deltour iz danskog Društva za tumore.

Njen tim je analizirao godišnje pojave dvije vrste tumora, glioma i meningioma, među odraslim osobama od 20 do 79 godina u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj od 1974. do 2003. godine. Tokom 30 godina, više od 60.000 pacijenata imalo je tumor na mozgu.

"U skandinavskim zemljama je upotreba mobilnih telefona naglo porasla tokom sredine '90-tih godina, a podaci o tumorima nakon 1998. godine mogu pružiti informacije o mogućem riziku od oboljevanja vezanog za mobitele", rekli su istraživači.

Oni su utvrdili mali porast tumora na mozgu, ali se to počelo dešavati 1974. godine, daleko prije pojave mobitela.

"Nema promjena u pojavi tumora u periodu od 1998. do 2003. godine", objavljeno je.