Nova studija
32

Mnogima omiljena namirnica iz svakodnevne prehrane može smanjiti rizik od demencije

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sir bi mogao pomoći u smanjenju rizika od demencije, sugerira nova studija. Naučnici su otkrili da su oni koji su ga redovno jeli postizali bolje rezultate na kognitivnim testovima, što sugerira da je manja vjerovatnoća da će razviti bolest kasnije u životu.

Istraživači su pratili zdravlje, fizičku aktivnost i prehrambene navike 1.516 osoba starijih od 65 godina u Tokiju.

To je uključivalo njihovu ishranu, historiju padova, hronična stanja, mišićnu masu, tjelesnu masnoću, krvni pritisak, snagu stiska, brzinu hoda, holesterol i mentalno stanje.

Oko 80 posto učesnika konzumiralo je sir - bilo dnevno (28 posto), jednom u dva dana (24 posto) ili dva puta sedmično (30 posto).

Prerađena vrsta bila je najpopularnija opcija, a slijedili su sir od bijele plijesni (kao što su brie i camembert), svježi sir (kao što su feta, mascarpone i ricotta) i sir s plavom plijesni (uključujući stilton i gorgonzolu).

Volonteri su zatim odgovorili na 30 pitanja koja su testirala njihovu kognitivnu funkciju – upitnik poznat kao Mini-Mental State Examination (MMSE). To je uključivalo pamćenje, jezik, orijentaciju, pažnju i vizualno-prostorne vještine.

Rezultat od 23 ili ispod smatra se markerom za lošu kognitivnu funkciju. Tim je otkrio da oni koji su uključili sir u svoju ishranu imaju manje šanse da postignu rezultat ispod ovog praga.

Oni koji jedu sir imali su i nešto niži krvni pritisak i BMI, veću brzinu hodanja i više raznovrsnosti u svojoj prehrani općenito. Međutim, imali su viši holesterol i šećer u krvi.

Autori, koji su svoje nalaze objavili u časopisu Nutrients, rekli su: "Prethodne studije su pokazale da je način ishrane karakteriziran visokim unosom proizvoda od soje, povrća, morskih algi, mlijeka i mliječnih proizvoda, zajedno s niskim unosom proizvoda od žitarica, povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja demencije. Naši rezultati sugeriraju da je unos sira obrnuto povezan sa nižom kognitivnom funkcijom čak i nakon prilagođavanja višestrukim zbunjujućim faktorima".

Zaključili su da sir može imati svojstva jačanja mozga, ali su potrebne daljnje studije kako bi se utvrdila uloga koju ima, posebno u razvoju demencije .