Zdravlje
552

Mladi ljekari i studenti sada imaju priliku učiti na realističnim simulacijskim lutkama

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu odlukom novog menadžmenta prošle sedmice je otvoren Simulacijski centar, prvi u Bosni i Hercegovini. U ovom centru mladi ljekari, zdravstveni radnici i studenti medicine imaju priliku vježbati na realističnim simulacijskim lutkama, kao i raditi praksu kada je riječ o laparoskopskim operacijama.

U centru se nalaze dvije realistične lutke, kao i aparat koji mladim ljekarima i studentima omogućava obavljanje prakse iz oblasti laparoskopskih operacija, tj. operacija koje se obavljaju kroz male otvore na koži stomaka.

Čovjekolika lutka za edukaciju je u potpunosti realistična, te može simulirati različita patološka stanja, kao što su npr. cijanoza (modrilo kože), upala pluća, alergijski napad, promjene srčanog ritma, srčani zastoj, itd. Povezana je sa kompjuterom, te se unaprijed mogu isplanirati i zadati različiti scenariji određenog patološkog stanja, odnosno oboljenja, a na monitoru pratiti promjene i adekvatnost terapije.

Na simulacijskoj lutki se mogu raditi različite procedure i intervencije - mjerenje srčanog pritiska, vađenje krvi, intraosealno davanje lijekova, stavljanje drenova, traheotomija, oživljavanje (ova "pametna" lutka prepoznaje radite li oživljavanje na ispravan način i u skladu s tim reaguje), različite operacije itd, kao i praćenje različitih patoloških srčanih šumova, disajnih zvukova, pulsa, zvukova crijeva...

Simulacijske lutke - vjerodostojne kopije ljudi

Sve lutke su ručno rađene po narudžbi, te su vjerodostojne kopije ljudi. Proizvedene su u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz menadžmenta ove klinike ističu kako uskoro namjeravaju nabaviti dodatnu opremu za Simulacijski centar, iz razloga što su, pored primarnog cilja koji se ogleda kroz brigu o pacijentima, ujedno i referentni edukacijski centar.

"Svugdje u svijetu je trend da se uči kroz simulaciju koja je sigurna za pacijenta, a studentima omogućava da steknu svoja prva iskustva u praksi. Dosad su studenti učili teoretski ili na starim lutkama, što se dosta razlikuje od ove lutke koja prepoznaje ono što radite i daje vam odgovor i reakciju, budući da je povezana s računarom i sve se prati na monitoru. Ovo će biti vrlo korisno i za studente i za ljekare", kazala je dr. Ira Tančica, koordinatorica za Simulacijski centar UKCS-a i dodala kako u planu imaju najprije edukaciju medicinskog kadra u UKCS-u, nakon čega će se u ovaj projekat uključiti i Medicinski, Farmaceutski, Stomatološki i Fakultet zdravstvenih studija te srednje medicinske škole. Pored toga, edukaciju u ovom Centru morat će obaviti i svi uposlenici UKCS-a.

Dr. Tančica je dodala kako se u Evropi na ovakvim lutkama spremaju specijalistički i subspecijalistički ispiti, te kako je izuzetno bitno da je menadžment prepoznao važnost i potrebu ovakvog centra.

"U cilju što bolje edukacije i osposobljavanja za adekvatno, brzo i sigurno zbrinjavanje pacijenata koji su na prvom mjestu, to je siguran i etičan način obrazovanja svih onih koji su odabrali ovaj poziv", dodaje ona.

Novi aparat za simulaciju laparoskopskih operacija

Univerzitetski klinički centar je dobio još jednu lutku na kojoj se može vježbati davanje regionalne anestezije, te postavljanje centralnih venskih katetera.

"Na ultrazvuku se vide svi krvni sudovi i svi nervni pleksusi, budući da je u svijetu trend da se sve te procedure rade pod kontrolom ultrazvuka radi sigurnosti pacijenata", pojasnila je dr. Ira Tančica.

Tu je i aparat za simulaciju laparoskopskih operacija na kojem mladi hirurzi, najčešće specijalizanti na abdominalnoj hirurgiji i ginekologiji, mogu vježbati brojne operativne zahvate poput različitih ginekoloških zahvata ili naprimjer odstranjivanje žučne kese, čime stiču svoja prva iskustva, vještine i manuelne sposobnosti.

"Studenti su prije razvoja tehnologije mogli učiti tako što su posmatrali svoje profesore i ljekare kako u sali obavljaju operacione zahvate. Ranije nismo imali ni monitore, ni kamere, dok studenti danas imaju priliku da prate sva dešavanja direktno iz operacionih sala u kojima se kamere nalaze iznad samog operativnog polja, dok uz pomoć simulacijskih lutki mogu steći prva i osnovna znanja i praksu kojom će ubuduće spašavati živote ljudi", kazala je dr. Tančica.