Istraživanje
444

Mišićavi mladići žive duže

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vaša mišićavost u tinejdžerskoj dobi bi mogla predvidjeti koliko dugo ćete živjeti. Švedski eksperti su pratili više od milion tinejdžera tokom 24 godine. Otkrili su da oni sa manjom mišićnom snagom u rukama i nogama imaju veći rizik od prerane smrti.

Tim iza ovog istraživanja vjeruje da mišićna snaga pokazuje generalno fizičko zdravlje, što bi moglo objasniti vezu. Eksperti upozoravaju da rezultati ovog istraživanja ne znače da će ljudi živjeti duže ukoliko odluče da se počnu baviti body buildingom.

Efekt slabe mišićne spremnosti kod ispitanih dječaka tinejdžera je bio sličan onim već poznatim faktorima rizika od prerane smrti, kao što su gojaznost i visok krvni pritisak. Kada su istraživaći uzeli u obzir ove poznatije faktore rizika, veza između prerane smrti i snage mišića je ostala.

Tokom istraživanja, njih 26.145, ili 2,3 posto, su umrli. Glavni uzrok smrtnih slučajeva su bile slučajne nesreće, a nakon njih na listi su se nalazili samoubistvo, rak, srčana oboljenja i moždani udar.

Tinejdžeri koji su na početku istraživanja klasifikovani kao natprosječno snažni su imali 20 do 35 posto manji rizik od prerane smrti. Također su imali i između 20 i 30 posto manji rizik za samoubistvo i 65 posto manju vjerovatnoću da će im biti dijagnosticiran neki psihološki poremećaj.

U poređenju s njima, mladići između 16 i 19 godina koji su imali snagu ispod prosječne na početku istraživanja su imali najveću rizik od umiranja prije sredine pedesetih godina.