Zdravlje
0

Matične ćelije nada za žene koje ne mogu zatrudnjeti

Sarajevo-x.com
Žene koje rano prolaze kroz menopauzu bi mogle dobiti šansu da zatrudne ponovo zahvaljujući novom tretmanu matičnim ćelijama, javlja "Daily Mail".

Nova tehnika nudi nadu hiljadama žena koje kroz menopauzu prolaze prije nego završe 40 godina, što znači da više ne mogu imati djecu. Do danas nije postojao tretman koji će koristiti u liječenju preranog zatajenja jajnika koje pogađa 1% žena.

Ovaj poremećaj se ogleda u prestanku jajnika da proizvode jajašca od 10 do čak 30 godina prije nego je uobičajeno, što žene čini sterilnim.

Naučnici u Kairu su otkrili metodu za koju kažu da može pomoći u ponovnom uspostavljanju rada jajnika, što bi zatrudnjivanje ponovo učinilo mogućim.

U eksperimentima nad pacovima naučnici su uspjeli stvoriti poseban tip matičnih ćelija koje se zovu mezenhimne matične ćelije. Ćelije su usadili u ženske pacove kojima je prethodno hemijskim putem izazvan prestanak rada jajnika.

U roku od dvije sedmice jajnici ženskog pacova su ponovo radili normalno, a za dva mjeseca nivo hormona im je bio kao kod onih koji nisu imali probleme s jajnicima.

Naučnici tvrde da bi ovakva metoda bila uspješna i kod žena.

"Rezultati našeg rada pokazuju da mezenhimne matične ćelije mogu vratiti funkciju jajnicima. Sada trebamo pratiti kako se pacovi razmnožavaju i analizirati njihovo potomstvo. Moramo saznati da li će potomstvo imati osobine majke ili donora. To znači da nas čeka još dug put u ovom istraživanju. Ipak, zaista je obećavajuće i pruža nadu sterilnim ženama da će moći imati djecu", rekao je vođa istraživanja, profesor Osama Azmy.

Još uvijek nije poznato šta uzrokuje prijevremenu menopauzu, ali se uzrok povezuje sa hemoterapijom kojoj su neke žene podvrgnute u liječenju raka.

Žene koje pate od prijevremene menopauze imaju i veću šansu da obole od raznih drugih oboljenja, kao što su osteoporoza i bolesti srca.