{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manjak D vitamina ugrožava fizičke sposobnosti starijih

F
9.7.2007. u 08:00
0
0
Manjak D vitamina ugrožava fizičke sposobnosti starijih
0
Manjak D vitamina ugrožava fizičke sposobnosti starijih
Opadanje fizičkih sposobnosti starijih ljudi može biti ne samo posljedica godina već i znak nedostatka D vitamina, ukazuje studija obavljena u Medicinskom centru amsterdamskog VU Univerziteta.
Neka ranija istraživanja već su pokazala da nedostatak D vitamina kod starijih osoba nije neuobičajen, što se pripisuje njihovom manjem izlaganju suncu, manjem uzimanju tog vitamina u hrani i smanjenoj sposobnosti organizma da ga prirodno sintetizira, izvještava Reuters.

Poznato je da manjak ovog vitamina dovodi do smanjenja koštane mase, fraktura i drugih problema vezanih za kosti, ali i za mišiće. Međutim, do sada nije bio ispitan mogući opseg opadanja fizičkih sposobnosti starijih osoba zbog nedostatka D vitamina.

Zanimajući se za taj problem, tim iz Amsterdama, predvođen dr. Paulom Lipsom, ispitao je podatke o 979 Holanđana starijih od 65 godina koji učestvuju u tekućoj Dugoročnoj studiji o starenju, koja se provodi u Amsterdamu.

Dr. Lips i njegov tim utvrdili su da je sadržaj D vitamina u organizmu zaista u vezi s fizičkim sposobnostima starijih osoba, i pošto se odbije djelovanje godina, eventualne hronične bolesti ili konzumacija alkoholnih pića i drugih relevantnih činilaca.

Na početku istraživanja 47 posto ispitanika imalo je nedovoljan sadržaj D vitamina u organizmu, a to se i očitovalo kroz slabije fizičke sposobnosti od onih koji su demonstrirali ostali ispitanici.

U naredne tri godine kod onih koji su imali manjak D vitamina konstatirana je dvostruko veća vjerovatnoća daljnjeg opadanja fizičkih sposobnosti - naprimjer, sve dužeg vremena potrebnog da se ustane iz sjedećeg položaja.

Manjak D vitamina nije nikakva "specijalnost" starijih Holanđana, naglašava Nancy Welman, glasnogovornica Američkog udruženja za ishranu.

Ona upozorava da je spomenuti vitamin jedan od onih čiji se manjak najčešće registrira i kod starijih Amerikanaca, između ostalog i zato što se ne može prirodno naći u većem broju namirnica.

Zbog toga Welman preporučuje starijim osobama da piju mlijeko i sok od pomorandže koji su obogaćeni D vitaminom i kalcijem budući da su oba sastojka nužna za zdravlje kostiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: