{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandarine su tonik za srce

S
7.4.2011. u 10:33
0
1
Mandarine su tonik za srce
0
Mandarine su tonik za srce
Svi znamo kako bi nas jabuka dnevno trebala držati daleko od ljekara, no čini se da isto vrijedi i za mandarine.
Prema istraživanjima, konzumiranje ovog voća štiti od srčanog udara, dijabetesa i moždanog udara, kao i od pretilosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u mandarininoj kori, deset puta je jači od sličnog sadržaja u grejpu.

Kanadski istraživači hranili su dvije grupe miševa masnim obrocima i jednostavnim šećerima. Prva grupa je postala pretila i imala je povišen nivo holesterola i triglicerida, kao i inzulina i glukoze, što sve povećava rizik od dijabetesa i bolesti srca.

Međutim, druga grupa, koja je dobijala nobiletin u svojoj hrani, imala je normalnu težinu bez povišenog nivoa holesterola, inzulina i glukoze. Jetra im je bila manje masna nego kod prve grupe.

"Nobiletin je zaštitio miševe od pretilosti, a na duže staze ih je štitio od ateroskleroze, nakupljanja plaka na zidovima arterija, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara", istakli su stručnjaci.

Oni su ranije testirali učinke flavonoida iz grejpa, koji također štiti od gojaznosti, ali su potom utvrdili da je flavonoid iz mandarina daleko moćniji, piše Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: