Zdravlje
0

Majmuni oboljeli od ebole izliječeni eksperimentalnim lijekom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Eksperimentalni lijek izliječio je majmune zaražene virusom ebole, kazali su naučnici iz SAD-a.

Tretman poznat kao TKM-ebola-Gvineja cilja virus od kojeg je umro veliki broj ljudi u zapadnoj Africi. Sva tri majmuna koja su primila lijek su ozdravila kada se liječenje završilo nakon 28 dana. Trojica majmuna koji nisu liječeni umrli su za devet dana.

Naučnici su istakli da ovi lijekovi nisu testirani na ljudima. Do sada nije bilo lijekova niti vakcina za ebolu za koje se dokazalo da su uspješni u liječenju ljudi.

"Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje zaštitu protiv novog Makona soja virusa ebole", kazao je teksaški naučnik Thomas Geisbert.

Rezultati testiranja lijeka na ljudima očekuju se sredinom ove godine. Geisbert je rekao da lijek koji je proizveo Tekmira Pharmaceuticals može biti prilagođen za liječenje bilo koje vrste ebole, a da se može proizvesti za osam sedmica. Lijek funkcioniše tako da blokira pojedinačne gene i sprečava razmnožavanje virusa.

Ovo je veliki napredak s obzirom na to da je za pravljenje ZMapp eksperimentalnog lijeka koji je izliječio majmune od različitih vrsta ebole, bilo potrebno dva mjeseca.

Od marta 2014. godine više od 10.602 osobe umrle su od ove bolesti u Liberiji, Gvineji, Sierra Leoneu, Nigeriji, SAD-u i Maliju. Ovo je najsmrtonosnija epidemija od otkrića ebole 1976. godine.

Vezani članci