Zdravlje
11

Loše samopouzdanje u vezi vlastitog tijela može vam narušiti fizičko zdravlje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko se stalno žalite na to kako vam kosa/stomak/bokovi ne izgledaju dovoljno dobro i konstantno im tražite manu, vaše nesigurnosti mogu dovesti i do fizičkih oboljenja, rezultati su nove studije sa univerziteta Bucknell.

U ovoj studiji, istraživači su ispitali 117 djevojaka koje su morale odgovoriti na pitanja o tome u kolikoj su mjeri zadovoljne svojim fizičkim izgledom, kao i prijaviti učestalost različitih infekcija poput bronhitisa, gljivičnih, bakterijskih infekcija i sl, kao i različitih simptima poput mučnine i glavobolje u prethodnih pet godina.

Zaključak do kojeg su istraživači došli jeste da su žene koje su pokazivale nezadovoljstvo svojim izgledom generalno bile lošijeg fizičkog zdravlja i bile sklonije različitim infekcijama.

Voditelji istraživanja su to objasnili na ovaj način: način na koji se osjećamo u vezi našeg tijela može predvidjeti lošije zdravlje budući da su žene niskog samopouzdanja koje mrze svoje tijelo manje odgovorne kad su njihove potrebe u pitanju, manje se brinu za svoje zdravlje i slušaju svoje tijelo, što može dovesti do različitih oboljenja.