Potvrđena studija
0

Ljute papričice ojačavaju imunološki sistem

Sarajevo-x.com
'Bolno' ljute papričice od kojih vam lice pocrveni, a oči zasuze uistinu imaju pozitivno dejstvo na zdravstveno stanje osoba koje ih konzumiraju, objavili su američki naučnici.

Ljekovite učinke ljutih papričica prvi put je spomenuo liječnik Diego Alvarez Chanca davne 1494. godine, a najnovija studija američkih naučnika još jednom je potvrdila njihovo pozitivno dejstvo na zdravlje ljudi.

CNN je objavio listu u kojoj se navodi zbog čega je veoma važno konzumirati ljute papričice.

  1. Možda zvuči neobično, ali ljute papričice su veoma korisne u 'borbi' protiv ljetne vrućine. Konzumiranje papričica koje vas natjeraju da vam lice pocrveni, a tijelo se preznoji u suštini pomaže hlađenju tijela i spašava vas od ljetnih vrućina. Također, vjeruje se da se papričice mogu koristiti u tretmanima liječenja psorijaze, opekotina, te artritisa.

  2. Već dugo vremena se zna za pozitivan učinak ljutih papričica na probavni trakt. Njihovo umirujuće dejstvo pomaže proizvodnju 'dobre' želučane kiseline, te ljute papričice istodobno pročišćavaju želudac.

Također, vjeruje se da papričice mogu pomoći pri mršavljenju, jer tvar koja ih čini 'ljutim' ubrzava metabolizam tijela.

No, u svakom slučaju treba biti veoma oprezan, s obzirom da je nedavno provedena studija u Meksiku dokazala da konzumiranje više od devet jalapano papričica dnevno može uzrokovati rak želuca.

  1. Crvene ljute papričice sadrže velike količine vitamina C, čak više nego agrumi, a bogate su i vitaminom B6, kalijem, magnezijem i željezom, te kao takve jačaju imunološki sistem.

  2. Ljute papričice kao dodatak prehrani pomažu u zaštiti od kardiovskularnih bolesti, a kod osoba koje boluju od povišenog holesterola usporavaju razvijanje srčanih bolesti.

Također, nedavno je oboren i svjetski rekord u jelu chilli papričica.

Indijka Anandita Dutta Tamuly je za samo dvije minute uspjela pojesti čak 51 bhut joloki chilli papriku, a njen rekord je zabilježio slavni kuhar Gordon Ramsay.

Inače, bhut jolokia je najljuća chilli paprika i sadrži milion Scovilleovih jedinica.