Obratite pažnju
63

Ljekari upozoravaju na opasni novi trend koji obećava "najbolji ten ikad"

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ljekari upozoravaju na posljedice po zdravlje novog opasnog trenda koji obećava "najbolji ten ikada", a sve to uz pomoć piva.

Pokušavajući dobiti preplanuli ten novi trend navodi ljude da se poljevaju pivom, a zdravstveni stručnjaci pozivaju na oprez. Ovaj takozvani trend vas također dovodi u opasnost od toplotnog udara, trovanja suncem i smrtonosnog raka kože.

Videosnimci ljudi koji se polivaju pivom s TikToka zaprepastili su ljekare koji poručuju da pivo ne čini ništa korisno za vašu kožu. Ustvari, nedostatak zaštitnih slojeva ili krema za sunčanje omogućava štetnim UV zracima da ga spale ili oštete.

U međuvremenu, Kathryn Clifford, suosnivačica humanitarne organizacije za podizanje svijesti o raku kože Skcin, nedavno je izjavila za The Sun: "Jedva mogu vjerovati da postoji ovo ludilo", dodajući da je oštećenje od sunca uzrokovano ovim trikom snažno povezano s razvojem melanoma - najozbiljnijim oblikom raka kože.

U međuvremenu, Jason Goldberg, direktor SpaSeekersa, upozorio je da bi nanošenje piva na tijelo moglo učiniti organizam podložnim trovanju suncem.

Trovanje suncem je ozbiljno stanje koje je obično uzrokovano izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju. Za razliku od blage opekotine od sunca, trovanje suncem obično zahtijeva medicinski tretman kako bi se spriječile komplikacije kao što su oštećenje kože, toplotni udar i rak .

Također tamnjenje uz pomoć piva, može dovesti do toplotnog udara - osjećaja vrtoglavice, mučnine i visoke temperature koji zahtijevaju pomoć ljekara - kao i preranog starenja.