Spriječite komplikacije
7

Ljekari ukazuju na važnost redovnih pregleda za pravovremeno otkrivanje bolesti kod žena

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Redovni pregledi predstavljaju vrlo važan način za otkrivanje bolesti kod žena. Prema dr. Lili Lustig, pomoću screening metoda mogu se otkriti bolesti u početnoj fazi kada ih je najviše moguće tretirati i spriječiti ozbiljne probleme, prenosi Health24.

Da biste dobili pravu projekciju vašeg zdravstvenog stanja, razgovarajte sa svojim ljekarom koji će uzeti u obzir vašu dob, ukupno zdravlje, porodičnu historiju i trenutne zdravstvene probleme.

"Svako testiranje ima svoje vrijeme i mjesto. Općenito, što prije ljekar prepozna o kojem je problemu riječ prije će se pristupiti i njegovom tretiranju", rekla je dr. Lustig.

Od 20-ih godina žene bi trebale redovno ići na papa i HPV testiranje kako bi provjerile ima li naznaka ranog razvoja raka grlića maternice i HPV-a, koji može prouzročiti rak grlića maternice. American Cancer Society preporučuje da žene rade papa test svake tri godine počevši od svoje 21. godine.

Također je važno testirati se na spolno prenosive bolesti. One ne moraju nužno izazvati simptome, što znači da ih možete prenijeti svom partneru ili, ukoliko ste trudni, čak i svom nerođenom djetetu.

"Sve žene od 13 do 65 godina koje su seksualno aktivne trebale bi se redovno pregledati kada je riječ o spolno prenosivim bolestima. Ovo je posebno važno za žene mlađe od 25 godina i za druge žene koje su imale nove seksualne partnere ili više partnera", dodala je dr. Lustig.

Ukoliko sumnjate da ste trudni, rano testiranje vam omogućava da sami stvorite preduvjete za dobru prenatalnu njegu, uključujući dobru prehranu i izbjegavanje droge i alkohola.

Kada je riječ o mamografiji, trenutna preporuka je da uradite prvu u 40. godini, a nakon toga da pratite stanje svake godine. Kada navršite 18 godina, počnite mjesečno provjeravati kožu zbog sumnjivih madeža ili promjena boje, posebno ako imate svijetlu kožu ili ako ste stalno izloženi suncu. Godišnji pregledi kože trebali bi započeti u dobi od 40 godina.

Isto tako, kolonoskopijom možete otkriti i ukloniti polipe koji se najčešće javljaju bez simptoma, a koji se mogu razviti u rak debelog crijeva. Prvi pregled trebali biste imati između 45. i 50. godine, a rezultati će odrediti kada biste trebali imati sljedeći.

Opća uputstva vezana za testove gustine kostiju trebaju početi u 65. godini. Međutim, ako ste sitne građe ili imate druge faktore rizika počnite preglede u 50. godini, preporučila je Lustig.

Testiranju sluha trebali biste se podvrgnuti svakih deset godina do 50. godine, a zatim svake godine nakon što napunite 60 godina. Osnovni pregled vida trebali biste napraviti u dobi od 18 godina, a zatim svake dvije godine do dobi od 60 godina, osim ako imate zdravstveni problem kao što je dijabetes. Počevši u 61. godini, pregledajte oči na godišnjem nivou.

Redovni pregled krvnog pritiska je još jedan važan zdravstveni pregled. Što se tiče holesterola, American Heart Association preporučuje osnovni test u dobi od deset godina, zatim testiranje svakih četiri-šest godina za ljude s prosječnim rizikom od visokog holesterola.