{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijepe žene negativno utječu na zdravlje muškaraca

S
3.5.2010. u 18:20
0
21
Lijepe žene negativno utječu na zdravlje muškaraca
0
Lijepe žene negativno utječu na zdravlje muškaraca
Photo: CORBIS
Lijepe žene štetne su za zdravlje muškaraca. Naime, samo pet minuta s atraktivnom ženom je dovoljno da se kod muškaraca poveća nivo kortizola, hormona stresa, tvrde naučnici sa Univerziteta Valencia.
Nivo hormona stresa se povećava još više kod muškaraca koji vjeruju da im je atraktivna djevojka s kojom razgovaraju nedostižna.

U istraživanju španskih naučnika učestvovala su 84 muškarca koji su pojedinačno ulazili u sobu i rješavali sudoku, a zatim bi im se pridružio još jedan muškarac i jedna žena.

Kada je žena napustila sobu i ostavila dva muškarca da sjede zajedno nije zabilježen rast kortizola, međutim kada je žena ostala sama s muškarcem nivo hormona stresa kod muškarca je povećan.

"Istraživanjem smo zaključili da većina muškaraca kada pored sebe ima atraktivnu ženu razmišlja o mogućoj vezi. Također, mnogi muškarci izbjegavaju lijepe žene jer misle kako su izvan njihove lige, no upravo takva reakcija za posljedicu ima povećanje nivoa hormona stresa", istakli su naučnici prenosi Daily Telegraph.

Male količine kortizola su korisne jer održavaju tijelo budnim i blagotvorno djeluju na organizam, dok veće količine kortizola uzrokuju bolesti srca, dijabetes, hipertenziju pa čak i impotenciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: