Dermatolozi upozoravaju
0

Ležati na suncu bez zaštite je kao popušiti 80 cigareta za dan

Sarajevo-x.com
Kreme za sunčanje koje imaju zaštitni faktor niži od 15 trebale bi biti zabranjene za proizvodnju i prodaju, tvrde eksperti iz Velike Britanije.

Kako se pojavljuje sve više slučajeva oboljenja od raka kože, zdravstveni radnici su zabrinuti da su jedan od glavnih uzroka upravo ovi proizvodi, koji nude lažno uvjeravanje u sigurnu upotrebu.

Najzloćudniji oblik raka kože, maligni melanom, odnosi sve više života i u posljednjih 20 godina razvija se brže nego ijedna druga vrsta raka. Prema rezultatima istraživanja 57 posto stanovništva Britanije nikad ne koristi zaštitnu kremu prilikom sunčanja, a 60 posto onih koji ih koriste najčešće kupuju kreme sa faktorom ispod 15.

Doktor John Ashworth, konsultant dermatologa, istakao je kako je potrebno provesti radikalne izmjene zdravstvene politike.

"Mislim da je sve ispod SPF 15 bezvrijedno", tvrdi doktor. "Ako još pritom nanosite samo tanki sloj ove kreme, a vani je veoma toplo, ovakva zaštita će ubrzo nestati. Ljudi potcjenjuju jačinu sunca i čim ugrije potrče vani nezaštićeni i leže na suncu dok ne pocrvene kao jastog."

Mnogi ljudi, kaže dalje Ashworth, vjeruju kako će malo pocrveniti i to je to.

"Ležati na suncu nezaštićen je kao popušiti 80 cigareta dnevno", poručuje doktor. "Prevelik je to rizik."