Fitness
423

Lejla Šebić redovno trenira i u 8. mjesecu trudnoće: Uživam u vježbanju i grejpu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Atraktivna instruktorica aerobika, fitness trenerica i vanredna profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu Lejla Šebić više je puta trijumfovala na takmičenjima u bodybuildingu i fitnessu. I dalje trenira, ali njene vježbe su već osam mjeseci prilagođene trudnicama, jer će uskoro postati majka.

U razgovoru za Klix.ba kaže kako je bodybuilding i dalje sastavni dio njenog života, ali ne kao takmičarski sport, već kao životna misija izgradnje zdravog, lijepog i funkcionalnog tijela. Pored svih vježbi koje je radila i prije, sada je pokrenula i poseban program vježbi za trudnice koje su posebno dizajnirane prema američkoj školi, a akcenat je na aerobnim vježbama i plesnim pokretima uz muziku gdje je najvažniji kontakt mame i bebe kao i pokreti kukovima.

"Želja mi je da pružim pomoć i savjete svim ženama na putu ostvarenja tog cilja. U trudnoći redovno treniram samo slabijim intenzitetom i s manjim opterećenjem. U svom aerobik studiju vodim Pilates i Workout, a osmislila sam i poseban program vježbi za trudnice 'Fit trudnica' koji se održava dva puta sedmično", rekla je Šebić za Klix.ba.

Ovaj program je nešto sasvim novo i prvi put se praktikuje u Sarajevu. Trudnice uživaju u vježbama, odlično se zabave, a uz sve to imaju pozitivne efekte na zdravlje u trudnoći.

"Ovaj program ima za cilj da umanji ili u potpunosti ukloni popratne neugodne pojave koje trudnoća i hormoni mogu uzrokovati. Kod mene, zahvaljujući upravo redovnom vježbanju, nema oticanja nogu i ruku, grčeva, zatvora, hemoroida, bolova u leđima, žgaravice, osjećaja tromosti i prekomjernog dobijanja težine", istakla je.

Iako je u drugom stanju, nema povećanu želju za nekim posebnim namirnicama. Hrani se kao i prije trudnoće - prirodno i zdravo. Uživa u grejpu, kiselim jabukama i kiviju.

"Mnogima je teško povjerovati da je moje tijelo izgrađeno na potpuno prirodan način. Nikada nisam koristila nedozvoljena sredstva suplementacije o kojima se toliko priča u ovom sportu. Dobra genetika, naporan trening od najranijeg djetinjstva, kvalitetna ishrana i dobar oporavak su stvorili jake temelje za uspjeh koji sam ostvarila u ovom sportu. Zar bih uopće mogla ostati trudna da sam svoj hormonski status uništila uzimanjem nedozvoljenih sredstava?", kazala je.

U osmom mjesecu je trudnoće, a udebljala se samo šest kilograma. Na licu ima blistavi osmijeh i trudi se da pozitivnu energiju i filozofiju zdravog trudničkog života prenese i na druge buduće majke.

"Trudnoća i majčinstvo su prekrasna razdoblja u životu žene. Trebala bi što više biti ispunjena mirom, srećom, pozitivnim mislima i zdravim životnim navikama kao što je redovno provođenje tjelesnih aktivnosti", rekla je Šebić.

Osim što ženama pomaže da lakše prođu kroz trudničke dane, vježba i s porodiljama. Program "Zadovoljna mama" je namijenjen ženama koje se žele vratiti u formu i potpuno je besplatan.

Više informacija o njenim vježbama potražite na zvaničnom Facebook profilu.