Promo
48

Leda ukazuje na važnost vode, zaštitu prirodnih izvora i domaće proizvodnje

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost tekućine koja je neophodna za život.

Oko 70 posto površine Zemlje zauzima voda, ali od toga veći dio nije za piće. Procjenjuje se da je samo 1 posto slatke vode od ukupne količine moguće koristiti za potrebe čovječanstva. U svijetu čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta.

BiH ima sreću da pitke vode ima i više nego dovoljno. Brojni su šumski izvori, ali i rijeke koje su u dijelovima svojih tokova, posebno onim koji idu kroz šumu, nezagađene i pitke.

Jedan od takvih izvora, dragulja iz prirode je i Vrelo Borak, mjesto odakle se crpi voda Leda. To je voda izuzetne kvalitete koja već stoljećima putem rijeke Lištice pruža mogućnost zdravog života stanovništu Širokog Brijega i šire okoline. Osnovana je 2007. godine i prvi je registrovani proizvođač prirodne izvorske vode u BiH.

Da je Leda izuzetne kvalitete svjedoče mnogobrojne analize odgovarajućih instituta, voda koja prema svojim karakteristikama spada u sam vrh kvalitete izvorskih voda, prepuna minerala i bioloških svojstava pogodnih za zdravlje i bolju vitalnost. Uprkos svemu tome, pored ovakvog prirodnog dara kojeg nam je majka priroda darovala i ostalih prirodnih izvorskih voda u državi, BiH i dalje uvozi ogromne količine vode, iako je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode.

BiH kao država bi trebala više brinuti o prirodnim izvorima vode, ali i o domaćim proizvođačima vode, jer je BiH prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje za 11 mjeseci u 2017. godini uvezla 152,5 miliona litara vode u vrijednosti od 133,07 miliona KM. Ovi podaci pokazuju da se država mora više pobrinuti da zaštiti prirodne izvore, kao i domaću proizvodnju.

Također, ovakvi podaci bi trebali probuditi i svijest građana, jer kupovinom domaćeg proizvoda sigurno neće pogriješiti, a svakom kupovinom domaćeg proizvoda pomažu bh. ekonomiji. Zato barem danas, na Svjetski dan voda, treba govoriti o ovim problemima, kako bismo napokon krenuli u zaštitu domaćeg proizvoda, zaštitu domaćih resursa kojih na svu sreću imamo u izobilju.