{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Laseri u igračkama mogu izazvati ozbiljne povrede i sljepilo

13.8.2013. u 19:19
0
10
Laseri u igračkama mogu izazvati ozbiljne povrede i sljepilo
0
Laseri u igračkama mogu izazvati ozbiljne povrede i sljepilo
Igračke poput svjetlosnih sablji i čigri, koje u sebi sadrže moćne lasere, mogu izazvati ozbiljne povrede i sljepilo, upozoravaju zdravstvene vlasti.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) označila je veliki broj igračaka kao opasne. Laserske povrede obično ne bole, ali vid se vremenom pogoršava. Mogu proći dani, pa čak i sedmice da se ne primijete te ostaviti trajne posljedice.

"Zraka usmjerena direktno u nečije oko može ga odmah odmah oštetiti, pogotovo ukoliko se radi o snažnijem laseru", kaže Dan Hewett iz FDA-ovog Centra za uređaje i radiološko zdravlje.

Oglašivači reklamiraju svoje igračke tako da djeca i roditelji vjeruju da su potpuno bezopasne, što najčešće nije slučaj i potrebna je stalna roditeljska pažnja. Pogotovo kada se djeca igraju elektronskim igračkama.

"Posljednjih godina se snaga lasera povećala, a cijena je pala", dodao je Hewitt.

FDA savjetuje da se laser nikada ne usmjerava direktno u neku osobu ili životinju. U nekim slučajevima svjetlost lasera može biti štetnija od direktnog gledanja u sunce. Također, lasere ne treba usmjeravati u površine koje odbijaju svjetlost.

Usmjeravanje lasera u vozače ili ljude koji obavljaju neke aktivnosti može dovesti i do ozbiljnih nesreća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: