Konzumiranje paradajza smanjuje rizik od raka, osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, sugerišu naučnici.
Uz to, ističu kako je kuhani i prerađeni paradajz zapravo još učinkovitiji i zdraviji od svježeg.
Američki istraživači ustanovili su da je ovo sočno povrće najveći izvor antioksidansa i likopena, te da za razliku od drugog voća i povrća ima veću moć nakon što bude skuhano.
Hranjive tvari iz paradajza, kako ističu naučnici iz Illinoisa, sadrže zaštitne mehanizme koji sprečavaju upale i stvaranje krvnih ugrušaka.
Dobre strane paradajza poznate su otprije, kako u smislu prevencije nekih bolesti, tako i za zdravlje u cijelosti, prenio je Daily Mail.
Možda vas zanima
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Vezani članci
Dio važnog istraživanja
Astronauti pronašli paradajz izgubljen na ISS-u prije osam mjeseci
Brzo se pripremaju