Zdravlje
0

Krvni pritisak morate mjeriti sami i onda se konsultovati sa ljekarom

Klix.ba
Davanjem zadatka ili prenošenjem odgovornosti na pacijente da sami provjeravaju svoj krvni pritisak moglo bi poboljšati njihovo stanje, a moglo bi spriječiti i hiljade nepotrebnih smrti godišnje.

Jednostavnim ispitivanjem ustanovljeno je da ljudi koji sami kod kuće mjere svoj pritisak zapravo imaju i manje zdravstvenih problema, odnosno kada uoče da im je pritisak previsok ili prenizak odmah zatraže medicinsku pomoć.

Dovoljno je o rezultatima mjerenja obavijestiti medicinske sestre i tehničare, a onda vas oni upute ili ne upute ljekaru, iskustva su istraživača sa Univerziteta u Edinburgu. To je posebno bitno ako se obraćate medicinskoj ustanovi u kojoj već postoji vaša medicinska dokumentacija.

Svake godine visoki krvni pritisak dovede do toga da širom svijeta umre blizu sedam miliona ljudi. Direktna posljedica povišenog krvnog pritiska u tim slučajevima su bolesti srca i moždani udar.

U Edinburgu su liječnici proveli vrlo jednostavan test. Blizu 400 osoba u dobi od 29 do 95 godina je učestvovalo u istraživanju. Polovina njih je dobila aparate za mjerenje pritiska, a druga polovina nije, oni su po potrebi odlazili ljekaru.

Uprkos tome što postoje veoma dobri lijekovi koji regulišu krvni pritisak, pokazalo se da nije dobra praksa ako ih ljekar samo propiše pacijentu i nema više kontakta s njim. Tu se radi o nedovoljnom praćenju stanja pacijenta koji ponekad može prestati uzimati lijekove bez znanja ljekara.

Nasuprot tome, kada pacijent sam mjeri pritisak i konstantno ima priliku da se uvjeri u svoje zdravstveno stanje, onda više vodi računa o svojoj prehrani, tjelesnoj težini, količini soli koju unosi... Istraživači preporučuju da osobe koje imaju problema sa pritiskom obavezno sami prate svoje stanje, a potom se konsultuju sa ljekarima, prenose britanski mediji.