Savjeta nikad dosta
116

Kreme za sunčanje nisu jedina zaštita od sunca, izdvojili smo proizvode koji igraju važnu ulogu

Da bi sunčanje bilo potpuno potrebno je imati adekvatnu zaštitu (Ilustracija: Shutterstock)
Da bi sunčanje bilo potpuno potrebno je imati adekvatnu zaštitu (Ilustracija: Shutterstock)
Zlatni dani su stigli, a preplanuo ten mnogima je najljepši "rezultat" perioda ispred nas. Sunčeva svjetlost nije sjajna samo za naše raspoloženje, ona potiče i stvaranje vitamina D te jača naš organizam i kosti, što je nešto što je svima potrebno. No, tako je samo u dozama podnošljivim za našu kožu.

Iako je sunce po mnogo čemu blagotvorno za naš organizam, to ne znači da ono nema štetne strane, a pogotovo ako provodimo previše vremena izloženi njegovim zrakama. To je nešto što ste vjerovatno puno puta čuli. Međutim, nikada nije dovoljno puta ponoviti kako pravilno možete zaštititi svoju kožu.

Pravila njega kože tokom ljeta od ključne je važnosti (Ilustracija: Shutterstock)
Pravila njega kože tokom ljeta od ključne je važnosti (Ilustracija: Shutterstock)

O zdravlju ovog složenog i osjetljivog organa trebamo stalno brinuti, a pogotovo tokom ljeta, kada je ono naročito ugroženo. Što je vaša koža svjetlija, to je manje sposobna odbraniti se od sunca. Zlatno pravilo za adekvatnu zaštitu kože od sunca je korištenje krema i sličnih proizvoda sa zaštitnim faktorom. Međutim, postoji i niz drugih stvari koje možete učiniti prije toga, a koje se ne tiču samo zaštite koju primijenjujemo u vidu površinskog sloja.

Uloga kreme za sunčanje samo je "sporedna"?

Mnogi dermatolozi sugerišu kako bi nanošenje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom moglo spriječiti rak kože. No, godine 2018. Evropski časopis za dermatologiju izvijestio je o meta-analizi, koja je promatrala 29 studija sa više od 313.000 učesnika, zaključivši da nije baš tako. Naime, redovna upotreba kreme za sunčanje doprinosi zaštiti, ali ne štiti u potpunosti od ove zlokobne bolesti. Ona, naravno, pomaže koži da se odbrani od neugodnih i bolnih opeklina, no u borbi protiv ozbiljnijih problema, potreban je niz preventivnih mjera.

Krema za sunčanje može zaštiti kožu od bolnih opeklina (Ilustracija: Shutterstock)
Krema za sunčanje može zaštiti kožu od bolnih opeklina (Ilustracija: Shutterstock)

Jedan od načina kako se možemo zaštititi krije se i u pravilno ishrani te određenim suplemetnima i antioksidansima, koje, kako na cijeli organizam, imaju blagotvoran učinak i na zdravlje kože pa i prevenciju njenih teških bolesti.

Kako je za naš organizam i tijelo potrebno samo ono najbolje, izdvojili smo neke od bitnih proizvoda za naš organizam tokom ljetnih dana, i to od brenda koji proizvodi vrhunske dodatke ishrani Solgar, koji su nosioci i "Zlatnog standarda" za izvrsnost.

Beta-karoten

Jedan od izvrsnih suplemenata za cijeli organizam pa tako i kožu, jeste beta-karoten. Karotenoidi su u prirodi uvijek prisutni uz beta-karoten u tamnonarandžastom i zelenom voću i povrću. On je prekursor vitamina A i pridonosi održavanju zdrave kože, smanjujući negativno djelovanje sunca na nju.

Solgar prirodni beta-karoten
Solgar prirodni beta-karoten

Jedan od najboljih izvora prirodnog oblika ovog pigmenta je Solgar prirodni beta-karoten, izoliran iz morske alge Dunaliella salina. Riječ je o modrozelenoj algi prirodno prisutnoj u morima, koja je prirodan izvor beta-karotena, ali i drugih karotenoida poput zeaksantina, kriptoksantina, luteina i alfa-karotena.

Ova vrsta pigmenta pozitivno utiče na funkcije imunog sistema te pomaže u održavanju normalnog i dobrog vida.

Astaksantin

Astaksantin je pigment također iz skupine karotenoida, koji daje crveno-narandžastu boju jastogu, lososu, raku i pojedinim algama. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe.

Posebno se ističe zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV-zračenjem, protuupalno i snažno antioksidativno djelovanje s ključnom ulogom u prevenciji kod upala, karcinoma, infekcije s Helicobacter pylori i degenerativnih bolesti u starijoj dobi.

Solgar Astaksantin
Solgar Astaksantin

U ovom slučaju, preporučuje se Solgar Astaksantin. Ovaj pigment upotrijebili su iz alge Haematococcus Pluvialis i idealan je da ga krenete koristiti prije nego budete sasvim izloženi suncu. Ukoliko ga već ne unosite ishranom, korisno je da ga unesete putem suplemenata.

Formulacija antioksidanasa

Najvažniju ulogu u borbi protiv slobodnih radikala (koje proizvodi naše tijelo) i rapidnog starenja kože (koje uzrokuje sunce) imaju antioksidansi - vitamini, minerali i fitonutrijenti - koji ih neutraliziraju i popravljaju oštećenja na koži te daju stabilnost i čvrstoću vezivnim tkivima, čuvajusintezu i funkciju kolagena.

Naravno, vjerovatno bi bilo pomalo zamorno uzimati ih posebno, stoga je jedinstvena Solgar Advanced Antioxidant Forrmula, formulacija antioksidanasa čiji djelatni sastojci vitamini C, E, B2 te minerali cink, selen, mangan i bakar pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Solgar proizvodi su nosioci
Solgar proizvodi su nosioci "Zlatnog standarda" za izvrsnost

Ova formula je kombinacija vitamina C, E i B2 s mineralima i dodanim nekim aminokiselinama, komponentama biljnog porijekla pyclogenola. Biljni antioksidansi (poput onih iz kurkume i ginka) dodani su da bi se dodatno ojačala formulacija.

Uzimanjem ovih nutrijenata putem dodataka ishrani možemo pripremiti kožu za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten. No, naravno, ne treba zaboraviti ni na unos dodataka nakon samog sunčanja.

Multivitaminska formula

U te svrhe Solgar preporučuje multivitaminsko-mineralnu formulaciju VM-75, njihov vodeći i nagrađivani proizvod sa 28 aktivnih sastojaka i 13 esencijalnih nutrijenata, koji pruža potporu zdravlju i aktivnom životnom stilu.

Solgar multivitaminsko-mineralna formulacija VM-75
Solgar multivitaminsko-mineralna formulacija VM-75

Ovaj proizvod u sebi sadrži vitamine skupine B, minerale u keliranom obliku (čija je apsorpcija znatno bolja), antioksidanse, vitamine C i E, čije stanice štite od slobodnih radikala, kalcij te folnu kiselinu.

Brojne su blagotvornosti koje on ostavlja na organizam i naš imunološki sistem. Između ostalog pridonosi i normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Magnezij

Još jedan sjajan i mineral neophodan za naše tijelo je magnezij, koji poboljšava aktivnost i ravnotežu mnogih organa, a naročito nervnog sistema. Solgar Magnezij citrat je njihov najprodavaniji proizvod magenzija.

Solgar Magnezij citrat
Solgar Magnezij citrat

Naime, magnezij u obliku citrata se znatno bolje apsorbira i ima bolju bioraspoloživost u usporedbi s učestalijim oblikom oksida. Idealan je za sve koji imaju problema su slabijom apsorpcijom minerala. Smanjuje umor, pridonosi normalnoj funkciji mišića, održavanja kostiju te normalnoj psihološkoj funkciji.

Kolagen

Posljednji, ali nikako najmanje važan proizvod je kolagen. Već su nam poznate brojne njegove prednosti, a naročito to da je neophodan za zdrav i vitalan izgled. Solgar Collagen Hyaluronic Acid Complex s hijaluronskom kiselinom i kondroitinom pridonosi cjelokupnoj ljepoti i njezi kože iznutra.

Solgar Collagen Hyaluronic Acid Complex
Solgar Collagen Hyaluronic Acid Complex

Ovaj neizostavni protein štiti i podupire zacjeljivanje kože, povećava njenu čvrstoću i integritet te pomaže u zaglađivanju bora. Istovremeno, hijaluron može pomoći pri zadržavanju optimalne razine vode u dermisu kože, koja se s godinama smanjuje i ispoljava u vidu nastanka prvih, a zatim i dubljih, izraženijih bora.

Sada je valjda još jasnije kako njega kože tokom ljeta i sunčanja ne obuhvata samo kremu. Proizvoda za unutarnju brigu i njegu je mnogo, međutim važno je odabrati one kvalitetne i sa djelotvornim učinkom.

Izaberite svoj zaštitni faktor
Izaberite svoj zaštitni faktor

Inače, Solgar priča započinje prije više od 70 godina, 1947. godine u istočnom dijelu Manhattana, kada su Nat Colby, Mike Goldfarb i Carl Zoll, dva farmaceuta i holistički liječnik stvorili brend vitaminsko-mineralnih dodataka ishrani s uvjerenjem da je bolje "spriječiti pojavu bolesti, nego dopustiti njeno razvijanje i liječenje lijekovima".

Od tada, ovaj brend njeguje viziju stvaranja preparata koji svojim sastavom i kvalitetom pružaju nutrijente potrebne u svim životnim razdobljima.