{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kraće i obimnije zračenje efikasno za tretman raka

S
8.2.2010. u 11:15
0
0
Kraće i obimnije zračenje efikasno za tretman raka
0
Kraće i obimnije zračenje efikasno za tretman raka
Foto: Ilustracija
Istraživanje britanskih stručnjaka za oboljenje od raka dojke pokazalo je da rjeđe ali obimnije zračenje ima isti efekat kao i standardna procedura, ako ne i bolje. Uprkos povećanju obima zračenja, obim nuspojava je ostao prilično isti.
"Rjeđi ali obimniji tretmani zračenja oboljelih od raka dojke pokazali su se jednako dobrim kao i oni uobičajeni. Ovo je dobra vijest za pacijentice jer više neće morati dolaziti tako često u bolnicu", rekla je direktorica britanske Klinike za istraživanje kancerogenih oboljenja dr. Kate Law, piše Daily Mail.

"Ne tako česte doze zračenja su jednako efikasne kao i uobičajene procedure i to neće povećati popratne pojave. To zaista znači mnogo manje posjeta bolnici", rekla je dr.Law.

U standardnom doziranju dobija se 50 greja za 25 tretmana tokom pet sedmica. Ispitanice su podijeljene u dvije grupe. U prvoj im je davano 39 greja za 13 tretmana tokom tri sedmice.

Žene iz druge grupe su dobivale tokom 15 tretmana dozu od 40 greja u istom periodu. U oba slučaja tumor je držan pod kontrolom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: