Zdravlje
36

Koža pamti sve: Provjeravajte redovno svoje mladeže i zaštitite se od sunca

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu organizovan javni skup i manifestacija koja za cilj ima skrenuti pažnju javnosti na opasnosti od štetnog UV zračenja i pojave malignih melanoma, tj. kancerogenih promjena na koži.

Bosna i Hercegovina nažalost ne posjeduje jedinstveni registar, tako da ne možemo znati tačne podatke o broju oboljelih od raka kože, no doktori ističu kako se u svakodnevnom radu susreću sa velikim brojem dijagnosticiranih slučajeva oboljenja od raka kože.

Kad je prevencija u pitanju, najvažnije je kožu zaštititi od štetnih utjecaja sunca, kao i obavljati redovne preglede kože. Ukoliko se ova bolest dijagnosticira u ranoj fazi, izliječenje je gotovo stopostotno.

Ipak, doktori se danas nažalost uglavnom susreću sa metastatskim melanomom u kasnoj fazi, a ono što je posebno zabrinjavajuće jeste sve veći broj mlađih pacijenata - često su to djevojke od 20 do 25 godina.

Koža pamti sve

"Ovim putem želim skrenuti pažnju ne samo na prirodno ultraviolentno zračenje, nego na upotrebu solarija. Brojne su studije pokazale kako osobe od 18 do 35 godina starosti koje koriste solarij povećavaju svoje šanse za obolijevanje od raka kože kasnije u životu za čak 75 posto", kazala je dr. Hana Helppikangas, specijalistica dermatovenerologinja, te predsjednica Euromelanoma za Bosnu i Hercegovinu.

Dr. Helppikangas je dodala da je koža najveći organ, te kao takav pamti sve. Ona pojašnjava kako opekotine koje dobijemo u ranoj dobi, kao djeca, zaliječimo jako brzo, no koža ih pamti za čitav život. Iz tog razloga tek poslije može doći do različitih promjena u vidu mnogobrojnih mladeža i fleka koji se mogu pretvoriti u karcinom.

Melanom može nastati i na normalnoj koži, no najčešće nastaje iz mladeža iz razloga što ultraviolentno zračenje utječe na strukture normalnog mladeža koji potom mijenja ćelije u abnormalne kancerogene ćelije.

Bosanci i Hercegovci su izuzetno svijetle puti i kao narod spadamo u grupu rizikofaktora sa jako puno mladeža, stoga je potreban dodatni oprez.

"Ranom dijagnozom spašavate život"

Dr. Helppikangas ističe kako svako može napraviti samopregled, a barem jednom godišnje otići kod dermatologa po stručno mišljenje o stanju svojih mladeža. U slučaju da se primijete promjene na koži, kontrolni pregledi su češći - svaka dva do tri mjeseca, kada dermatolozi dermoskopom prate strukture promjena koje se ne vide golim okom i na taj način mogu dijagnosticirati karcinom u ranoj fazi kada je izlječenje 100 posto.

"Ono što karcinom kože razlikuje od ostalih jeste to da je vidljiv, za razliku od drugih koji su skriveni, stoga imamo mogućnost da ga dijagnosticiramo jako rano", istaknula je dr. Helppikangas.

Uz prigodan popratni program, današnja je manifestacija bila posvećena djeci i najmlađima koji su mogli uživati uz plesni i muzički program, te druženje sa glumcima i nogometašima.

"Važno nam je da djeca nauče kako se zaštiti od sunca, te kad se igrati, a kad ne na suncu", poručila je dr. Helppikangas.

Današnju manifestaciju organizovali su dermatolozi i plastični hirurzi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ispred Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože melanoma u BiH. Udruženje je pripremilo i 150 paketića koje će podijeliti djeci.