Vrlo su opasni
25

Koronavirus i lažni zdravstveni savjeti koje biste trebali zanemariti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Koronavirus koji se pojavio u zemljama širom svijeta predstavlja veliki problem jer trenutno za njega lijek ne postoji. Nažalost, na internetu se pojavilo mnoštvo zdravstvenih savjeta, u rasponu od beskorisnih, relativno bezopasnih do onih potpuno opasnih.

Iz BBC-a su proučavali najrasprostranjenije tvrdnje i istražili koliko su one zapravo tačne.

Bijeli luk

Na Facebooku se najčešće mogu vidjeti postovi koji preporučuju konzumaciju bijelog luka kako bi se spriječila infekcija. Iz Svjetske zdravstvene organizacije tvrde kako bijeli luk jeste zdrava namirnica koja ima antimikrobna svojstva, ali da nema nijednog dokaza koji ukazuje na to da konzumacija bijelog luka može zaštititi ljude od koronavirusa.

Iako u mnogim slučajevima ovaj prirodni lijek nije sam po sebi štetan, treba biti oprezan zbog nuspojave koje može uzrokovati.

Naime, jedan kineski medij objavio je priču o ženi koja je morala na liječenje zbog teško upaljenog grla nakon što je pojela kilogram i po sirovog bijelog luka. Općenito je istina da konzumacija mnogo vode, voća i povrća pomaže očuvanju našeg zdravlja, međutim ne postoje dokazi da će namirnice pomoći u borbi protiv ovog virusa.

Čudesni minerali

Youtuber Jordan Sather, koji ima hiljade pratitelja na različitim platformama, tvrdi da "čudotvorni mineralni dodatak", zvan MMS, može izbrisati koronavirus. Ovaj proizvod sadrži hlorov dioksid (sredstvo za izbjeljivanje). Prošle je godine Američka uprava za hranu i lijekove upozorila na opasnosti po zdravlje pijenja MMS-a. Nijedno istraživanje nije dokazalo da je ovaj proizvod siguran i učinkovit za liječenje bilo koje bolesti. Konzumiranje ovih minerala dovodi do mučnine, povraćanja, proljeva te simptoma jake dehidracije.

[TWITTER]1220396743814078464[/TWITTER]

Home made dezinfekcijsko sredstvo

Postoji mnogo izvještaja o tome kako je u trgovinama sve veća nestašica dezinfekcijskih sredstava, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spriječi širenje virusa.

Kako se u Italiji pojavila nestašica ovog proizvoda, tako su se pojavili i domaći recepti za ovo sredstvo na društvenim mrežama. No ta su sredstva pogodnija za korištenje za čišćenje površina nego za upotrebu na koži.

Profesorica Sally Bloomfield kaže da ne vjeruje da se u kućnoj varijanti može napraviti efikasan proizvod za čišćenje ruku.

Koloidno srebro

Iako se u medijima pojavila informacija da korištenje koloidnog srebra može ubiti koronavirus u roku od 12 sati, to još uvijek nije naučno dokazano. Zagovornici korištenja koloidnog srebra tvrde da može liječiti sve vrste zdravstvenih stanja, djelovati kao antiseptik te da pomaže imunološkom sistemu. Međutim dokazi o tome ne postoje, a što je još važnije, može uzrokovati ozbiljne nuspojave, uključujući oštećenje bubrega i argiriju.

Ispijanje vode svakih 15 minuta

Jedan od savjeta jeste onaj koji citira japanskog ljekara koji preporučuje ispijanje vode svakih 15 minuta, da bi mogli isprati svaki virus koji bi mogao ući u usta.

Međutim, profesorica Bloomfield kaže da ne postoje apsolutno nikakvi dokazi da će to pomoći. Virusi koji se prenose zrakom ulaze u naše tijelo disajnim putevima. Neki od njih mogu proći kroz usta, ali čak i stalno konzumiranje vode vas neće spriječiti da izbjegnete virus.

Bez obzira na to, pitka voda i održavanje hidriranosti uglavnom su dobar medicinski savjet.

Zagrijavanje i izbjegavanje sladoleda

Neki savjeti također sugeriraju kako toplota ubija virus. Jedan post koji je podijeljen desetinama hiljada puta, govori o tome kako konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubijaju virus. Također kažu kako trebate izbjegavati i sladoled.

Iako su tačni podaci da koronavirus ne može preživjeti ljetne temperature, još uvijek nije poznato koja temperatura utječe na koronavirus.

"Pokušaj zagrijavanja tijela ili izlaganja suncu potpuno je neučinkovit. Jednom kada se virus nađe u vašem tijelu, ne postoji način da ga ubijete, vaše se tijelo mora boriti protiv njega. Za uspješno ubijanje virusa potrebna vam je temperatura od oko 60 stepeni, što je mnogo toplije od bilo koje kupke ili saune", kazala je profesorica Bloomfield.

Pranje posteljine i peškira na 60 stepeni dobra je ideja jer to može ubiti bilo koji virus u tkanini.