Rezultati studije
66

Konzumiranje zelenog čaja može vam produžiti život

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Konzumiranje zelenog čaja tri puta sedmično povezana je s dužim i zdravijim životom. Naime, istraživanje je porvela Kineska akademija medicinskih nauka, a studija je objavljena u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Istraživači s Kineske akademije medicinskih nauka u Pekingu otkrili su da oni ljudi koji piju čaj imaju mnogo niži rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti od onih koji nikad nisu pili ovaj vrući napitak.

Ove prednosti bile su izraženije kod onih koji konzumiraju zeleni čaj i onih koji su ga pili duže vrijeme. Zdravstvene koristi od zelenog čaja izraženije su kod muškaraca.

Tim stručnjaka analizirao je podatke više od 100.000 Kineza koji nisu imali historiju srčanog udara, moždanog udara ili raka i podijelio ih u dvije skupine: oni koji su pili čaj tri ili više puta sedmično i oni koji rijetko ili nikako ne piju čaj.

Posmatranje je trajalo sedam godina, a podaci su pokazali da redovni konzumenti imaju 20 posto niži rizik od srčanih i moždanih udara, kao i 22 posto niži rizik od umiranja od srčanih i moždanih udara.

Autor studije Dongfeng Gu rekao je da redovna konzumacija čaja, posebno zelenog, pomaže tijelu da stvori "kardioprotektivni učinak" i to zbog visokog nivoa bioaktivnih spojeva u napitku.

Iako i zeleni i crni čaj dolaze iz iste biljke, zeleni čaj je bogatiji izvor flavanoida koji štite od kardiovaskularnih bolesti.

Studija je objavljena u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.