Ključ je u šećeru
21

Konzumiranje jedne čaše zaslađenog voćnog soka dnevno povećava rizik od raka

E. LJ.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživanje koje je provedeno u Franucskoj pokazalo je da konzumacija čak i male čaše zaslađenih voćnih sokova dnevno povećava rizik od raka.

Nakon istraživanja koje je pokazalo da konzumacija zaslađenih pića uzrokuje prjevremenu smrt, istraživači u Francuskoj proveli su ovo istraživanje na 100.000 Francuza prosječne dobi 42 godine i pronašli vezu između zaslađenih pića i raka.

Istraživanje je objavljeno u BMJ magazinu, a pokazalo je da dnevna konzumacija 100 ml voćnog soka povećava rizik od raka za čak 50 posto. Istovremeno, naučnici nisu pronašli vezu između umjetno zaslađenih pića i rizika od raka.

"Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značajnu povezanost između konzumacije zaslađenih sokova i rizika od svih vrsta karcinoma, uključujući i rak dojke. Iznenađujuće je to što rizik od obolijevanja od raka imaju i potrošači čistog voćnog soka. To je potrebno dodatno istražiti", rekao je profesor Ian Johnson koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Glavna autorica studije Mathilde Touvier rekla je da su rezultati ovog istraživanja dodati istraživanju koje je pokazalo da je smanjena konzumacija zaslađenih pića veoma dobra za ljudsko zdravlje.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Ključ je u šećeru koji sadrže ta pića. Konzumacija zaslađenih pića uzrokuje pretilost koja je sama po sebi faktor rizika za razvoj raka. Osim toga, tu su i aditivi poput 4-metilimidazola koji se nalaze u napicima boje karamela", rekla je Touvier.

Sugerirala je da ograničite konzumiranje zaslađenih pića.

"Sva pića, sa šećerom ili bez njega, sigurna su za konzumiranje kao dio uravnotežene prehrane", naveli su iz Američkog instituta za piće.

Ističu kako kompanije za proizvodnju sokova rade na tome da osiguraju više izbora sa smanjenim udjelom ili potpuno bez šećera, u manjim pakovanjima, kao i s jasnim informacijama o kalorijama.