Zdravlje
0

Kontracepcijske pilule poboljšavaju socijalne vještine i pamćenje

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su u istraživanju otkrili da kontracepcijske pilule potiču rast sive moždane mase koja je važna za socijalne vještine i pamćenje.

Razlike između moždane strukture muškaraca i žena su analizirane nekoliko puta, ali je ovo prvi put da se istražuje utjecaj hormona iz kontracepcijskih pilula na mozak.

Istraživanje je pokazalo da od 3,5 testiranih žena u Velikoj Britaniji koje koriste kontracepcijske pilula čak četvrtina ima povećanu veličinu mozga za 3%, navodi "Daily Mail".

Naučnici su uporedili snimke mozga četrnaest muškaraca i dvadesetosam žena od kojih je polovina uzimala pilule.

Mozak žena koje nisu uzimale pilule je sniman više puta kako bi se ustanovile hormonske oscilacije tokom mjeseca.

Nekoliko moždanih područja kod žena koje su uzimale pilule je uvećano za razliku od mozgova žena koje nisu uzimale pilule, navedeno je u časopisu Brain Research.

Bez obzira na proizvođača pilula, njihov sastav ili vremenski period u kojem su žene uzimale pilule, rezultat je ostao isti.

Rast moždanog tkiva je primjećen u dijelovima koji su i prethodno bili veći kod žena u odnosu na muškarce, a koji uključuju centre za komunikaciju.

Pilule su imale mali efekat na dijelove mozga koji su inače veći kod muškaraca povezane sa vještinama kao što je čitanje mape.

Dr. Belinda Pletzer sa Univerziteta u Salzburgu kaže da hormoni u kontracepcijskim tabletama imaju izvandredan učinak na ženski mozak. Ona tvrdi da povećanje moždane mase u kojoj se nalaze određeni centri vodi poboljšanju funkcija za koje su zaduženi ovi centri.

Učinci tableta se odnose na centre koji su inače razvijeniji kod žena u odnosu na muškarce kao što su centri za pamćenje i komunikaciju. Povećanje određenih centara u mozgu ne znači i povećanje ukupne mase mozga.

Još uvijek nije jasno zašto kontracepcijske pilule imaju ovakav učinak. Pretpostavlja se da estrogen ili progesteron koji se koriste da zaustave ispuštanje jajašaca zapravo pojačavaju veze između nervnih stanica u mozgu. Također, nije poznato da li se dimenzije ovih centara smanjuju kada žena prestane piti pilule.

Kontracepcijske pilule su često predmet istraživanja naučnika. U jednom od prethodnih istraživanja otkriveno je da hormoni u kontracepcijskim pilulama potiskuju interes žena za muževnijim muškarcima. Muškarci dječačkog izgleda su im mnogo privlačniji, navodi se u istraživanju.