Rani znakovi
4

Konjunktivitis bi mogao biti jedan od simptoma zaraze koronavirusom tvrde stručnjaci

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tome da i konjunktivitis, poznat i kao "crveno oko", kod nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom.

Društvo je stoga preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledaju pacijente s upalom očne spojnice, koji osim toga imaju temperaturu i respiratorne probleme, piše Today.

Oftalmolozi se pozivaju na dvije kineske studije koje su provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj studiji je virusni konjunktivitis koji je pronađen u prosjeku na svakom tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakom dvanaestom. Čestice virusa pronađene su u očnim sekrecijama, upozoreno je u ranijim studijama, ali novo istraživanje sugerira da je rizik od prenošenja virusa kroz suze mali.

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija, odnosno gubitak njuha.

U Njemačkoj je to ustanovljeno prosječno kod čak dvoje od troje pacijenata. U Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo najraširenije, kod njih 30 posto.

Tri glavna simptoma zaraze koronavirusom su povišena temperatura, suhi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripe koji nastupaju naglo, simptomi Covida-19 u ranoj fazi razvijaju se danima.

Pacijenti koji imaju simptom "crvenog oka" mogli bi predstavljati slučajeve COVID-19, upozorili su stručnjaci. Takvi pacijenti će sigurno potražiti pomoć ljekara, što

povećava vjerovatnoću da oftalmolozi mogu biti prvi ljekari koji će procijeniti pacijente koji su možda zaraženi koronavirusom, napominje se, pozivajući ljekare na mjere predostrožnosti.