Zdravlje
9

Kondomi otporni na Zika virus bit će podijeljeni australskom olimpijskom timu

Klix.ba
Kako bi zaštitili svoj olimpijski tim od potencijalne izloženosti Zika virusu, australska farmaceutska kompanija je najavila da će ih opskrbiti No2 kondomima koji su specijalno napravljeni da štite od virusa i za Olimpijadu u Rio de Janeriu.

Australski olimpijski tim imat će kondome koji su zaštićeni antivirusnim dvostrukim Vivagelom.

"Zdravlje i blagostanje tima je na pravom mjestu i naša asocijacija sa Starphama farmaceutskom kućom pružit će dodatnu zaštitu za sve u timu i to je zajednički pristup veoma ozbiljnom problemu s kojim se Rio suočava", rekla je šefica misije australskog tima Kitty Chiller.

Uz tipične kondome nude se i lubrikanti za kondome koji sadrže gel sa antivirusnim sredstvom, koji je razvijen da ubije brojne seksualno prenosive infekcije poput HIV-a, genitalnog herpesa i HPV-a.

Iako se mislilo a je Zika virus koji prenose samo komarci, u martu je utvrđeno da muškarci koji su zaraženi trebaju čekati najmanje šest mjeseci prije nego se upuste u nezaštićeni seks jer virus ostaje aktivan u sjemenu.

S obzirom na to da nema vakcine protiv virusa, Starpharma smatra da su kondomi najbolji način da atlete zaštite tokom ljetnih takmičenja. Organizatori će podijeliti besplatno 450.000 kondoma atletatama u olimpijskom selu u Riju.