Zdravlje
0

Kompjuterske igre i TV kvare dječiji san

Sarajevo-x.com
Kompjuterske igre i brza hrana su, prema mišljenju britanskih liječnika, glavni krivci za zabrinjavajući rast broja djece koja se u bolnicama liječe zbog poremećaja spavanja.

Prema najnovijem izvještaju britanskog ministarstva zdravstva broj djece ispod 11 godina, koja posjećuju specijaliste zbog insomnije, mjesečarenja i otežanog disanja tokom spavanja, u proteklih pet godina porastao je čak za 26 posto. Problemi sa spavanjem su naročito prisutni među dječacima, budući da se svake godine oko hiljadu i više dječaka liječi od ovih problema.

Stručnjaci tvrde da roditelji snose najveću odgovornost, jer ne uspijevaju uvesti strog režim spavanja i dopuštaju vlastitoj djeci da se u svojim sobama neprestano igraju na kompjuteru i gledaju TV, do kasno u noć.

Unošenje prevelikih količina šećera u organizam također onemogućava djeci da lako i brzo utonu u san.

Mnoge studije su dokazale vezu između ADHD-a (poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje), te da nedovoljan san kod djece slabi sposobnost učenja u školi.

"Svjetlo, zvukovi i pokreti na televizijskom ili kompjuterskom ekranu stimuliraju i drže djecu budnom, zato je jako bitno da prestanu gledati TV ili igrati se na kompjuteru najmanje sat vremena prije predviđenog vremena za spavanje", objasnio je za Daily Mail Jim Horne, profesor sa Univerziteta Loughborough.

"Djeca od pet do osam godina su posebno osjetljiva, kada su u pitanju poremećaji spavanja uslijed "elektronskih razonoda", budući da je za njih jako važno da imaju uvijek isti režim spavanja", dodao je Horne.

Kompjuteri i moblini uređaji u spavaćim sobama također doprinose rastućem broju slučajeva poremećaja spavanja.