Mišljenje ljekara
82

Koliko je zdrava jednolična dijeta Victorije Beckham koju praktikuje već 25 godina

N. O.
Victoria Beckham (Foto: Twitter)
Victoria Beckham (Foto: Twitter)
David Beckham nedavno je otkrio kako njegova supruga Victoria već 25 godina jede jedan isti obrok, a austrijski ljekar Markus Metka kazao je kako je njena dijeta s nutritivne strane prilično zdrava, ali da jednoličnost nije nužno zdrava za psihu.
David Beckham je dokazani gurman i strastveni kuhar amater, ali njegova supruga s druge strane voli monotono i nema mnogo prostora za nove recepte.

Bivši nogometaš je tokom nedavnog gostovanja u podcastu govorio o svojoj supruzi i njenim prehrambenim navikama.

"Postajem veoma emotivan kada su u pitanju hrana i vino. Kad pojedem nesto dobro hoću da to svi probaju. Nažalost u braku sam s nekim ko jede isto jelo posljednjih 25 godina. Od kada je poznajem jede samo ribu i povrće kuhano na pari", otkrio je Beckham.

Posljednji put je probala jedno od njegovih jela kada je bila trudna sa kćerkom Harper prije jedanaest godina, a David je priznao da mu je to bila jedna od omiljenih večeri.

Odavno je poznato da Victoria praktikuje strogu dijetalnu rutinu, ali je činjenica da britanska dizajnerica jede tako monotono postalo je jasno tek kroz Davidov intervju. Međutim, ona nije jedinstven slučaj u svijetu poznatih.

Glumica Eva Mendes jede sličnu hranu, kako je objasnila za fitness magazin: "Ručak je uvek losos sa rižom, a ja se trudim da obično jedem salatu sa njim. Isto je i za večeru. Ja sam stvorenje navike u tom pogledu."

Gwyneth Paltrow također svakodnevno služi ribu kuhanu na pari s raznim organskim povrćem, a obrok najviše jednom zamjenjuje zelenim smoothijem.

Međutim, koliko je zapravo zdravo jesti ribu i povrće iz dana u dan? Ljekar Markus Metka, predsjednik Austrijskog društva protiv starenja dao je svoje mišljenje za austrijski Kurier i kazao da u tome ne vidi nikakav problem.

"Pošto je to visokokvalitetna hrana, ne može se mnogo reći protiv nje sa nutritivne tačke gledišta", kazao je.

Njeni obroci uključuju dobre proteine, idealne masti u obliku omega-3 masnih kiselina, kao i fitokemikalije i dobre ugljene hidrate iz povrća.

Da li je monotonija ovakvih obroka zabavna je drugo pitanje, kazao je Metka jer hrana uvek treba da ima veze sa uživanjem i nečim pozitivnim.

"Vicotrijina dijeta zvuči pomalo kompulzivno, nije nužno zdrava za psihu", zaključio je.