Pokazala istraživanja
60

Koje vrste povrća biste trebali konzumirati da očuvate zdravlje jetre

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako jetra ima sposobnost regenerisanja, podrazumijeva se da hrana koju konzumirate ima veliki utjecaj na nju. Određene vrste povrća mogu vam pomoći da očuvate njeno zdravlje.

Na prvom mjestu je cvekla. Istraživanje je pokazalo da je cvekla naročito korisna za zdravlje jetre jer sadrži antioksidanse betalaine, koji imaju antikancerogena svojstva, prenosi magazin Eat This, Not That.

Brokule biste također trebali jesti češće jer smanjuje rizik od nealkoholna masne bolesti jetre (NAFLD) i tumora. Naravno, brokula je idealna namirnica jer je možete jesti uz svaku vrstu obroka.

Isto tako, stručnjaci preporučuju češće konzumiranje prokula. Pune su vitamina i minerala te poboljšavaju probavu i funkcionisanje jetre. Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da prokule povećavaju nivo detoksikacijskih enzima u jetri i plućima.

Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju kelj i špinat, su također naročito korisni za zdravlje jetre. Puni su antioksidansa koji štite organizam od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.