Štite vaše oči
12

Koje suplemente trebali uzimati ukoliko želite zadržati dobar vid

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Podrazumijeva se da tijelo prolazi kroz mnoge promjene prilikom procesa starenja, a jedna od onih koji najviše frustriraju je loš vid. Srećom, postoje suplementi koji će vam pomoći da ovaj proces znatno usporite.

Vremenom vid počinje da slabi, dolazi do sindroma suhog oka i povećava se rizik od bolesti. Iz tog razloga je važno početi konzumirati suplemente koje sadrže veliku količinu nutrijenata.

Ljekari Janet Coleman i John Burdeos su u razgovoru za magazin Eat This, Not That naveli da su suplementi koji sadrže omega-3 masne kiseline najkorisniji kada je riječ o očuvanju dobrog vida. Oni prije svega pružaju zaštitu od makularne degeneracije.

"Omega-3 ublažavaju bilo kakvu vrstu upale i simptoma suhog oka, koji se javlja zbog pretjeranog korištenja elektronskih uređaja, odnosno plave svjetlosti, ali i prirodnog procesa starenja", kazao je Burdeos.

Naravno, omega-3 masne kiseline možete uzimati u obliku kapsula ili tableta, ali se isto tako nalaze u namirnicama kao što su skuša, losos, sardine, sjemenke lana, orasi itd.

Coleman je dodala da postoje i drugi korisni suplementi za vaše oči. Među njima su zeaksantin i lutein.

"Ovi kartenoidi se nalaze u zelenom povrću (brokulama, kelju i špinatu). Ukoliko ne jedete dovoljnu količinu ovih namirnica, obavezno kupite ovu vrstu suplemenata kako biste sačuvali svoje zdravlje", kazala je.