Jelovnik za osjetljive
21

Koja je hrana lagana za stomak ukoliko patite od probavnih problema

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako već duže vrijeme imate probavne probleme, trebali biste onda znati koja je to hrana lagana za vaš stomak.

Moderni način života, nepravilne prehrambene navike i nedostatak vježbanja stvorili su kod mnogih ljudi probleme s probavom poput iritabilnog crijeva, piše Food.ndtv.com. Uobičajeni simptomi loše probave uključuju kiselinu, zatvor, nadutost, mučninu, bol, upalu i proliv.

Hrana koja je lagana za naš stomak:

Banane

Visoki sadržaj tečnosti u bananama je dobar za one koji pate od proliva. Ovo mekano voće lako se vari, a sadrži i mnogo hranjivih i zdravih sastojaka.

Jaja

Jaja su popularno jelo za doručak, jer sadrže veliku količinu proteina. Bogata su kalcijumom i drugim hranjivim sastojcima. Osim toga, jaja vam neće teško pasti na stomak. Također, izbjegavajte dodavanje teško probavljivog sira ili maslaca tokom kuhanja jaja.

Piletina

Piletina je poznat izvor proteina i ne sadrži ugljikohidrate i vlakna. Dobra je opcija za ljude koji imaju osjetljiva crijeva, jer je stomak lako svari.

Mliječni proizvodi

Sve vrste mliječnih proizvoda sadrže malo vlakana tako da pogoduju probavi. Pokušajte u svoju prehranu uvrstiti ona mlijeka ili sireve koji ne sadrže mnogo masti.

Rafinirano brašno i žitarice

Oduvijek se smatralo da treba izbjegavati rafiniranu hranu, naročito ukoliko patimo od loše probave. Ali, istina je ipak drugačija. Rafinirano brašno i žitarice se prerađuju tako da se tokom tog procesa uklanja kvasac što olakšava probavu ove hrane.