{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kofein je toliko opasan da ga treba tretirati kao alkohol i cigarete

1.3.2013. u 21:30
336
20
Kofein je toliko opasan da ga treba tretirati kao alkohol i cigarete
336
Kofein je toliko opasan da ga treba tretirati kao alkohol i cigarete
Kofein se sve češće dodaje energetskim pićima, alkoholnim pićima i lijekovima, upozorio je šef odjela psihologije sa Univerziteta u Reykjaviku, Jack James, te izrazio je zabrinutost jer je opasnost od kofeina zanemarena, uprkos smrtnim slučajevima koji se dovode u vezu sa njim, piše Daily Mail.
James je uvjeren da kofein predstavlja toliki rizik za zdravlje da bi se proizvodi koji ga sadrže trebali tretirati kao alkohol i cigarete, odnosno biti zabranjeni djeci. Problem je ipak mnogo dublji, jer je sve veći broj proizvoda koji u sebi sadrže kofein, objasnio je James.

Osim u kafi i čaju, kofein se nalazi i u gaziranim pićima, energetskim pićima, flaširanoj vodi, alkoholnim pićima, keksu, žvakaćim gumama, jogurtu i mlijeku sa okusom. Može se naći i u tabletama za mršavljenje, lijekovima protiv prehlade i gripe, kozmetici i sapunima, upozorio je James.

To je ujedno i najveći razlog zbog kojeg mnogi unose mnogo više kofeina u organizam nego što su svjesni. Situacija uopće nije zanemarljiva, jer je kofein toliko opasan i konzumira se u toliko velikim količinama da se njegova prodaja treba hitno regulisati, smatra ovaj profesor sa Islanda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: