Hranite se zdravo
3

Keto dijeta vam može pomoći da se efikasnije riješite gripe

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Rezultati nove studije na miševima pokazali su da tijelo može biti u stanju pobijediti virus gripe ukoliko osoba sprovodi ispravnu keto dijetu.

Uvođenje vakcine protiv gripe značajno je poboljšalo stopu infekcija i morbiditeta. Međutim, još uvijek nema lijeka za tu bolest.

Zdravstveni radnici i naučnici nastavljaju potragu za novim terapijima za suzbijanje gripe, no ključ se možda nalazi u imunološkom sistemu tijela, može ga aktivirati keto dijeta.

Prema nalazu nove studije, koja se pojavila u časopisu "Science Immunology", stopa preživljavanja miševa koji su sepovezivali s keto dijetom, bila je mnogo viša od one kod miševa koje su hranili ugljikohidratima.

Glavni razlog za to, vjeruju istraživači, jeste taj što keto dijeta blokira stvaranje upala. Cilj studije bio je utvrditi kako keto dijeta utječe na odbranu od infekcije uzrokovane gripom.

Tim je otkrio da hranjenje keto dijetom pruža zaštitu protiv virusa gripe miševima povećavajući broj T-ćelija gama delta u disajnim putevima. Kako istraživači navode, trenutna teorija je da širenje tih ćelija dovodi do efikasnijeg ubijanja virusa gripe.