Jača imunitet
569

Kašika meda s čurokotom svako jutro je melem za ljudski organizam

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Započeti svaki dan kašikom meda oduvijek je bio lijek za jačanje imuniteta, ali ukoliko s čistim medom pomiješate samljeveni čurokot, možete dodatno zaštititi organizam od bakterija i virusa.

Sjemenke čurokota koristile su se godinama u tradicionalnim medicinama Dalekog istoka, Indije i Sjeverne Afrike. Čurokot u narodu često nazivaju začinom s hiljadu ljekovitih svojstava koji liječi sve osim smrti. Ovaj začin su tek u skorije vrijeme otkrili ljekari alternativne medicine, imunolozi i farmaceuti.

Kada čurokot pomiješate s medom, dobit ćete melem za organizam koji je učinkovit u jačanju imunološkog sistema i tretmanu mnogih bolesti.

Med s čurokotom smanjuje povišen krvni pritisak i time doprinosi zdravom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, doprinosi zdravlju pluća i gornjeg raspiratornog sistema, a pokazao se kao vrlo učinkovit kod liječenja astme i bronhitisa. Med s čurokotom koristi se i kod liječenja bolesnih bubrega te psorijaze kod djece.

Odličan je i za liječenje akni, alergija, nadimanja, stomačnih tegoba, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, upale desni te nedostatka koncentracije. Čurokot se u alternativnoj medicini koristi i za liječenje impotentnosti i teških oblika neplodnosti.

Ljekovitu smjesu meda i čurokota vrlo jednostavno možete napraviti sami, a dovoljno je da zdrobite sjemenke čurokota i pomiješate ih s prirodnim medom.

Preporučuje se kozumiranje od jedne do dvije male kašike meda s čurokotom svako jutro, na prazan stomak ili prije obroka. Ovaj med mora se konzumirati drvenom ili plastičnom kašikom. Ukoliko vam je smjesa jaka, možete je zaliti šoljicom nekog toplog napitka.