{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako traume iz djetinjstva utječu na životni vijek, odnose i zdravlje

Klix.ba
15.12.2016. u 21:35
2
21
Kako traume iz djetinjstva utječu na životni vijek, odnose i zdravlje
2
Kako traume iz djetinjstva utječu na životni vijek, odnose i zdravlje
Zlostavljanje u djetinjstvu može napraviti dugotrajne ožiljke, oštetiti našu percepciju o svijetu i postaviti naš mozak u stanje samouništenja, pokazala je australska studija.
Odnosi koje razvijamo u ranoj dobi nam pomažu da se razvijemo, ali ukoliko su destruktivni mogu negativno utjecati na ostatak našeg života. Istraživanja su pokazala da traume iz djetinjstva, od seksualnog zlostavljanja, razvoda roditelja pa do alkoholizma u kući povećavaju rizik od bolesti srca, moždanog udara, depresije i dijabetesa kasnije u životu. Osim toga, traume povećavaju rizik za pušenje, često mijenjanje seksualnih partnera, a čak doprinose i kraćem životnom vijeku.

Istraživanje je pokazalo da oni koji su kao djeca imali šest ili više negativnih iskustava umiru skoro 20 godina ranije nego oni koji nisu imali traume.

Također, traumatizirana djeca često nemaju povjerenje prema drugim ljudima, uglavnom zbog toga jer su ih izdali odrasli koji su ih trebali čuvati i zaštititi, tvrdi australska grupa za podršku zlostavljanim osobama Blue Knot Foundation. Studija provedena na više od 21.000 ljudi u dobi od 60 i više godina, a koji su zlostavljani u djetinjstvu, pokazala je veću stopu propalih brakova ili veza, a takve osobe za sebe obično kažu da "nisu baš sretne" ili da "uopće nisu sretne".

Ostali problemi s kojima se traumatizirana djeca uglavnom suočavaju su depresija, anksioznost, droga, alkohol, ovisnost o kockanju i kupovini te nedostatak samopouzdanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: