Budite svježi i dan poslije
0

Kako spriječiti i kako liječiti mamurluk

Sarajevo-x.com
Zdravice u toku novogodišnje noći mogu završiti neželjenom, ali čestom posljedicom - mamurlukom. Iako se svi stručnjaci slažu u jednom - ne treba pretjerivati s alkoholom, kada se to ipak desi, ostaje nam da vam prenesemo korisne savjete kako što prije stati na noge.

Amerikanac Wayne Curtis je autor knjige "And a Bottle of Rum: A History of the New World in Ten Cocktails", piše za magazin "The Atlantic" i predavač je na temu mamurluka. Živi i radi u New Orleansu.

"Svako ima svoj omiljeni način", kaže Curtis i dodaje da je pokušao s većinom narodnih lijekova, od ispljuskivanja lica vodom do zamotavanja glave u kupus.

"Doručkujem nešto masno - par jaja, hrpu krompira, neki sok od paradajza, sa ili bez vodke", otkriva on i objašnjava kako preživjeti blagdane bezbolno: "Fokus nije na količini, već kvalitetu. Izbjegavajte punč, jer je on sladak, a pun alkohola."

Za jutro poslije Curtis svakako savjetuje jedno piće. Naučno je dokazano da ovaj "lijek" ima efekta, da pomaže tijelu da razgradi toksine i pruža mu mali predah. Curtis predlaže popularni koktel od vodke, soka paradajza i sosova - "Bloody Mary", ili talijanski liker Fernet, poznat po liječenju mamurluka.

Najvažnije je da ne dehidrirate. Curtis onima koji piju alkohol predlaže da cijele noći naizmjenično unose takva pića i vodu, a kao pametniju alternativu vodi ističe sportske napitke ili dodavanje kašičice soli u čašu vode.

Ako vam ništa od navedenog ne pomogne, Curtis predlaže da odete u krevet.

"Ponekad je najbolja opcija da navučete zavjese i skupite se u pozu fetusa. Vrijeme liječi svaki mamurluk", savjetuje na kraju.

Dijetetičarka Sarah Vaughn iz Nashvillea vodi daje primat, te naglašava kako treba početi piti vodu i prije nego počnemo piti alkoholna pića. Hrana je također veoma važna prije salijevanja koktela. Hrana će usporiti apsorpciju alkohola u tijelu.

"Ako počnete piti na prazan stomak, alkohol će otići direktno u vašu krv i direktno u glavu. Alkohol povećava uriniranje, što vodi do dehidriranja", objašnjava Vaughn.

Fizijatrica Kirsten Bekker kaže da je najbolje jesti masnu hranu jer se ona duže zadržava u stomaju.

"Mediteranska tradicija je da popijete kašiku maslinovog ulja prije nego što počnete piti alkohol", savjetuje i objašnjava da ne treba brzo piti, jer tijelo probavlja jedno piće u toku jednog sata.

Zlatno pravilo je - ne miješajte pića i prije nego počnete piti opskrbite svoj organizam vitaminima. Ako ipak ne izbjegnete mamurluk, protiv glavobolje će vam uveliko pomoći aspirin, ali lijekove uzmite samo ako ništa drugo ne pomaže.