Zimsko računanje vremena
19

Kako ostati pozitivan kada noći traju duže

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, s 3 na 2 sata, noćas je završeno ljetno i počelo je zimsko računanje vremena. Pomicanje sata negativno utječe na zdravlje populacije, a pomoću pojedinih navika možete ostati pozitivni.

Ljetno računanje vremena kreirano je da ljudima pruži sat vremena više dnevnog svjetla, ali stvarnost je da mnogi ljudi, kako se bliži zima i noć ranije pada, započinju i završavaju svoj radni dan u mraku, uz malu mogućnost da provode vrijeme na sunčevoj svjetlosti.

Upravo ovakva promjena može učiniti da se pojedini ljudi osjećaju depresivno. Stručnjaci pojašnjavaju da je sezonski afektivni poremećaj (SAD) vrsta depresije koja dolazi i prolazi sa promjenom godišnjih sezona.

Prvih nekoliko dana budite oprezniji nego inače i poduzmite mjere prevencije. U dane nakon pomicanja sata potrebno je izbjegavati stvari koje vam stvaraju nelagodu i nervozu. Polagani tempo će uvelike pomoći u prilagođavanju.

Na sreću, dobra vijest jeste da postoje stvari koje možete učiniti kako biste tokom zimskih mjeseci ostali pozitivni.

Jedan od prvih savjeta jeste da izlazite svaki dan vani, pa barem i na nekoliko minuta. Mnogi ljudi, naročito oni koji rade od kuće, osjećaju se kao prikovani za njihove radne stolove. Međutim, samo nekoliko minuta promjene scenarija može značiti potpunu promjenu raspoloženja. Duža šetnja prirodom u danima vikenda također može biti od velike pomoći.

Promjena sata može utjecati na tjelesni cirkadijalni ritam koji reguliše spavanje, a nedovoljno sna značajno utječe na raspoloženje, što otežava koncentraciju i produktivnost. Kako biste poboljšali svoj san, psiholozi prije svega preporučuju da prije spavanja izbjegavate stimulanse poput kafe, alkohola i mobilnih telefona.

Najbolje je smanjiti količinu kafe i cigareta te obogatiti jelovnik svježim voćem i povrćem. Lagana hrana bogata vitaminima i mineralima će probuditi organizam te mu vratiti energiju i prirodnu ravnotežu.

Znajte da je odraslom čovjeku tokom noći potrebno između sedam i osam sati sna, pa pokušajte odrediti najbolje vrijeme odlaska na spavanje, ovisno o tome kada ujutro morate ustati. Jednako je važna i kvaliteta sna. Prije odlaska na spavanje ugasite svu elektroniku u spavaćoj sobi koja bi mogla ometati san te se pobrinite da je prostorija prozračena i zatamnjena kako biste lakše zaspali te se ujutro probudili odmorni i spremni za početak dana.

Dokazano je i da meditacija pomaže ljudima da se opuste i pristupe životnim izazovima s pozitivnijim načinom razmišljanja. Redovna meditacija može pomoći nekim ljudima da bolje kontrolišu svoje brige i tjeskobu.