|

Kako održavati zdrav nivo holesterola

Kako održavati zdrav nivo holesterola
16
D
G. S.
23.1.2020. u 19:51
7
komentara
16

dijeljenja
Kako održavati zdrav nivo holesterola Ilustracija: Pixabay
Kada je ovaj problem u pitanju, prevencija je od izuzetne važnosti. Simptomi visoke razine kolesterola postaju jasni tek kada se pojave srčani problemi: nakupljanje masnih naslaga u arterijama, gubljenje daha, bolovi u grudima ili angina.
Tada je, međutim, kasno za reakciju i stanje je nepovratno. Prevencija je, stoga, veoma važna, piše Guardian.

Za većinu ljudi, prvi korak prevencije znači da trebaju smanjiti unos zasićenih masti i u prehranu uvrstiti više orašastih plodova i biljnih žitarica. Hrana bogata vlaknima, kao i povrće, odlični su za reguliranje razine holesterola.

Naravno, tjelesna aktivnost se podrazumijeva; preporučuju se barem dva i pol sata umjerenog treninga tjedno. Ako dnevno napravite 10.000 koraka, to je dobro, ali ako to učinite s lakoćom i bez ikakvog umaranja, potrebno je prijeći na nešto napornije.

Ako se nakon tri mjeseca poboljšane prehrane i veće tjelesne aktivnosti razina holesterola ne smanjuje, možda je problem genetske prirode. Zbog toga je jako važno znati sve o bolestima koje su se javljale u vašoj obitelji. Neki ljudi imaju normalan holesterol i krvni pritisak, ali u obitelji imaju primjere srčanih bolesti, moždanih ili srčanih napada, pa im se prepisuju lijekovi - najčešće statini.

Svatko bi trebao posjetiti liječnika barem jednom godišnje i provjeriti razine holesterola i krvnog tlaka. Mnogo toga se može promijeniti u 12 mjeseci. Regularni testovi pokazat će imate li povišen holesterol, ali bilo bi najbolje poduzeti i sve preventivne mjere kako biste smanjili rizik od srčanog ili moždanog udara.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...