{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako možete poboljšati svoje pamćenje

S
Sarajevo-x.com
23.3.2008. u 13:01
0
0
Kako možete poboljšati svoje pamćenje
0
Kako možete poboljšati svoje pamćenje
Najnovija studija o načinima poboljšanja pamćenja otkrila je da jednostavno pomjeranje očiju s lijeva na desno može poboljšati vašu memoriju i pomoći vam u razlikovanju stvarnih i imaginarnih sjećanja.
Dr. Andrew Parker sa Univerzitetu u Manchesteru objašnjava da ljudi često ne mogu odrediti da li je neko sjećanje stvarno ili su to samo zamišljali. Npr. ako se pitate jeste li stvarno zaključali vrata ili ste o tome samo razmišljali, mičite očima lijevo-desno i to će vam pomoći da odredite tačan izvor vašeg sjećanja, tvrdi Parker.

Objašnjenje ovog malog trika možda leži u činjenici da pomjeranje očiju lijevo - desno aktivira i lijevu i desnu hemisferu mozga u isto vrijeme. Ponavljanje tog pokreta čak i do 30 sekundi može vam pomoći da se sjetite gdje ste ostavili ključeve ili važan broj telefona, tvrde naučnici.

Pomjeranje očiju gore-dole nije imalo taj efekat na pamćenje.

“Naš rad pokazuje da se stvarna sjećanja mogu poboboljšati, a lažna smanjiti, što je posebno važno u situacijama kada se osjećamo nesigurni ili zbunjeni zbog nečega što smo možda rekli ili uradili.”, tvrdi Parker.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: