Zdravlje
50

Kako liječiti posljedice naglih promjena vremena

Piše: M. N.
Nagle promjene vremenskih uvjeta koje se u BiH dešavaju posljednjih dana utječu na ljudski organizam. Posebne probleme imaju hronični bolesnici i meteoropate koji osjećaju bolove, imaju otežano disanje ili pate od nesanice.

U Hitnoj medicinskoj pomoći u Sarajevu veliki broj pacijenata dolazi s raznim simptomima, a najčešće intervencije su na javnim mjestima.

"Osobe koje imaju kardiovaskularna oboljenja se žale na aritmiju, zatim pacijenti se žale na glavobolje, oni koji imaju problema s kičmom, diskuskhernijom ili reumatizmom žale se na pojačane bolove, oni koji pate od respiratornih oboljenja poput astmatičara imaju otežano disanje jer je povećana vlažnost u zraku i sl. Smetnje imaju i osobe s problemima u cirkulaciji, te meteoropate koje se žale na nesanicu, glavobolje i promjene raspoloženja", rekla je za Klix.ba prim. dr. Ružica Mitić.

Nažalost, ne postoji način kako pripremiti organizam na ovakve drastične promjene vremenskih uvjeta.

"Mlađe i zdrave osobe puno bolje podnose to od starijih osoba i hroničnih bolesnika. Teško se adaptirati na ovakve nagle promjene jer temperatura naglo pada, a vlažnost zraka se povećava i imamo padavine. Hroničnim bolesnicima se savjetuje da koriste svoje terapije redovno, a ako osjete pogoršanje da se jave ljekaru", kazala je prim. dr. Mitić.

Pozitivna stvar u svemu ovome je da se broj pacijenata koji pate od alergija smanjio, pogotovo onih koji su alergični na polen.

Neki od simptoma naglih promjena vremena su povećana razdražljivost i agresivnost, anksioznost, depresija, mlitavost, umor, nedostatak koncentracije, poremećaji spavanja, glavobolja i migrena, nepravilnosti u radu srca i cirkulacije, mučnina, vrtoglavica, oštar ili fantomski bol, te reumatski bolovi. Simptomi variraju od osobe do osobe i njihov intenzitet se općenito povećava sa godinama, smanjuju nivo kondicije i slabe tijelo zbog bolesti.

Savjetuje se da se zdravo hranite, te budete fizički aktivniji kako bi ste ojačali svoj organizam i imunitet. Čajevi od kamilice ili valerijane mogu vam pomoći u borbi protiv nesanice i smirenja organizma. Za protok cirkulacije preporučuje se naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom.